:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 12. 10:54

Erős negyedévet zárt a Dell

Kevin Rollins
Kevin Rollins
[HWSW] Noha a világ legnagyobb PC-gyártója, az amerikai Dell éppen a személyi számítógépes szegmensben ért el viszonylag gyenge eredményeket a legutóbbi negyedévben, a tárolóeszközök, mobil termékek, szoftverek, perifériák és szolgáltatások iránti kereslet erősödése miatt ismét látványosan növekedő pénzügyi mutatókról számolt be.

A vártnál gyorsabb árcsökkenés

A július 31-én zárult negyedévben a Dell 13,4 milliárd dolláros forgalmat ért el, ez 15 százalékkal múlta felül a tavalyi azonos negyedéves adatot. A cég nettó nyeresége 1,02 milliárd dollár, részvényarányosan 41 cent volt, ez 32 százalékos növekedést jelent. A negyedév során a Dell összesen 9,1 millió számítógépet adott el, beleértve 2,7 millió noteszgépet és Axim tenyérgépet is.

Noha a második negyedévben nőttek a Dell PC-eladásai, Kevin Rollins elnök-vezérigazgató óvatosan nyilatkozott a szegmens kilátásaival kapcsolatban, elmondása szerint a piacon kialakult árverseny a vártnál intenzívebb. A vállalatvezető közölte, hogy az átlagos eladási ár növelése érdekében a Dell új, prémium kategóriás számítógépek, monitorok és laposkijelzős tévék bemutatását tervezi kifejezetten a vastag pénztárcájú, igényes vevők számáta.

Rollins bevallotta, a Dell elszámította magát az árakkal kapcsolatban és akkor sem hagyott fel a leszállításokkal, amikor már látható volt hogy azok nem hozzák a várt növekedést az eladásokban. Ugyanakkor a számítógépek főbb komponenseinek, például a memóriáknak és az LCD-kijelzőknek az ára a korábbinál lassabban csökkent.

Élet az Egyesült Államokon kívül

A Dell toronymagasan vezeti az amerikai piacot, az Államokon kívül azonban már közel sem ilyen erősek a cég pozíciói. Kevin Rollins elmondása szerint az elkövetkező négy év során a forgalomnövekedés több mint felét a tengerentúli (USA-n kívüli) piacoktól várják. A második negyedévben a cég elsősorban Európában és Kínában ért el látványos sikereket, előbbi régióban 35 százalékkal, utóbbiban pedig 45 százalékkal növelte forgalmát.

A jelenlegi negyedévre vonatkozóan Rollins magabiztos előrejelzéssel szolgált, elmondása szerint az iskolaév kezdete, a vállalati ügyfelek növekedő kereslete és a tengerentúli piacokon elért sikerek hátán a Dell jó eredményeket fog elérni. A vállalat a harmadik pénzügyi negyedévben 14,1 és 14,5 milliárd dollár közötti forgalomra és részvényenként 39-41 cent profitra számít.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.