Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 4. 10:32

Egyre biztosabbnak látszik a videolejátszós iPod megjelenése

Néha saját maga az Apple erősíti meg egyik-másik pletyka feltételezéseit: a vállalat honlapján egy hajszálnyit átírt szövegből most könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy valóban küszöbön egy videók lejátszására is alkalmas iPod-verzió megjelenése. Az iPod leírását szolgáló részt a következőképpen egészítették ki: ...szöveg, audió, kép és videó rögzítéséhez, rendszerezéséhez, továbbításához, szerkesztéséhez és megtekintéséhez.

[HWSW] Néha saját maga az Apple erősíti meg egyik-másik pletyka feltételezéseit: a vállalat honlapján egy hajszálnyit átírt szövegből most könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy valóban küszöbön egy videók lejátszására is alkalmas iPod-verzió megjelenése. Az iPod leírását szolgáló részt a következőképpen egészítették ki: "...szöveg, audió, kép és videó rögzítéséhez, rendszerezéséhez, továbbításához, szerkesztéséhez és megtekintéséhez".

Videoklipek

A korábbi hírek szerint az Apple tárgyalásokat kezdeményezett a nagy lemezkiadókkal, hogy az iTunes Music Store internetes zenebolt kínálatába a dalok mellett a videoklipeket is felvehessen. A pletykák annak ellenére röppentek fel, hogy Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója szerint a vásárlók nem akarnak a hordozható készülékeken filmeket nézni. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a videolejátszásra alkalmas hordozható készülékek sikere egyelőre elmarad a várakozásoktól.

A zenei videoklipek mindazonáltal sikeresek lehetnek a hordozható lejátszókon, hiszen az iPod vásárlóközönsége amúgy is zeneszeretőkből áll. Médiaipari bennfenntesek szerint a vállalat már tárgyal a legnagyobb kiadókkal (Sony BMG, Warner, Universal, EMI) a klipek licencelésével kapcsolatban. A pletykák szerint ősztől már a klipek is ott lesznek az iTunes zenebolt kínálatában, darabonként 1,99 dollárért.

Már megvan a lapka

A létrejövő megállapodás várhatóan mindkét fél számára gyümölcsöző lehet: az Apple és a kiadók is új bevételi forráshoz jutnának. Az Apple azonban nem állt meg itt, ha hihetünk a híreknek, a vállalat tévétársaságokat is megkeresett, hogy a sikeres sorozatok epizódjai is elérhetők legyenek az iTunes internetes boltban. Szakemberek szerint azonban egy ilyen megállapodás csak sokára jöhet létre, mivel a jogi háttér rendkívül bonyolult.

A videolejátszós iPodok megjelenésével kapcsolatos találgatásokat az is megalapozza, hogy az Apple nemrégiben kötött megállapodást a Broadcommal egy videók dekódolására is alkalmas chip felhasználásáról. Ha az Apple videolejátszási képességekkel látja el az iPodot, tovább növelheti a népszerűségüket, ráadásul olyan képességeket kínálhat, amelyet az iPod legnagyobb fenyegetőjének tartott mobiltelefonok is mostanában kezdenek kínálni. Több amerikai szolgáltató weboldaláról már letölthetők zenei videoklipek, sőr, akár csengőhang helyett is használhatók.

a címlapról