:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 20. 09:01

Történetének egyik legjobb negyedévét zárta az Intel

Paul Otellini
Paul Otellini
[HWSW] Történetének egyik legjobb negyedévét zárta az Intel annak ellenére, hogy a tavasz az informatikai piacon rendszerint gyengülést hoz. A vállalat főképp a noteszgépekbe szánt processzorok iránti óriási keresletből profitált.

Jó eredmények, biztató kilátások

A második negyedéves bevétel 9,2 milliárd dollárt tett ki, ami a tavalyi év azonos időszakával összevetve 15 százalékos növekedést jelent és az első, rekordbevételt hozó negyedévhez képest is csak 2 százalékkal alacsonyabb. A nettó profit 2,04 milliárd dollár volt, így éves szinten 16 százalékos növekedést, negyedéves szinten 6 százalékos visszaesést mutatott. A részvényarányos eredmény 33 cent, ami enyhén felülmúlta a Wall Street várakozásait.

Az Intel nem csak erős negyedéves eredményről számolt be, hanem biztató kilátásokat is megfogalmazott. A vállalat legfrissebb prognózisa szerint a harmadik negyedéves bevétel 9,6 és 10,2 milliárd dollár között várható. Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a második félévben a kétmagos chipek tömeges elterjedésétől várják az eredmények további javulását. Az Intel nem tesz közzé a profitra vonatkozó előrejelzést, elemzők részvényenként 36 centes eredményt várnak.

Teljes gőzzel

Az elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a harmadik negyedév során az Intel a korábban tervezett 2,5 milliárd dollár helyett legalább 2,8 milliárdot költ kutatás-fejlesztésre, ez a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetésével, illetve a következő generációs, 45 nanométeres eljárás fejlesztésével függ össze.

Andy Bryant pénzügyi igazgató az elemzők számára rendezett telefonos konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy az Intel gyártósorai közel teljes kapacitás-kihasználtsággal üzemelnek, ezért a harmadik negyedében a tervezett 5,4 millárd dollár helyett a vállalat 5,9 milliárdot költ a gyártókapacitás növelésére.

Otellini elmondta, hogy az eladott processzorok száma minden eddigi rekordot megdöntött. A vállalat azonban nem teszi közzé az egyes termékvonalakra vonatkozó forgalmi adatokat. Otellini hozzátette, hogy az Intel chipkészletek, hálózati chipek és flash memóriák is jobban fogytak mint korábban.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.