:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 9. 10:32

Merőleges adatrögzítéssel dolgozik a Seagate új mobil merevlemeze

A Seagate nem kevesebb mint tíz merevlemezt jelentett be, köztük egy 500 gigabájtos meghajtót szórakoztató eszközök számára, egy 1 hüvelykes, 8 gigabájtos merevlemezt hordozható médialejtszókba, valamint az első olyan meghajtót, amely a merőleges adatrögzítés technológia segítségével eddig sosem látott kapacitást nyújt noteszgépek számára.

[HWSW] A Seagate nem kevesebb mint tíz merevlemezt jelentett be, köztük egy 500 gigabájtos meghajtót szórakoztató eszközök számára, egy 1 hüvelykes, 8 gigabájtos merevlemezt hordozható médialejtszókba, valamint az első olyan meghajtót, amely a "merőleges adatrögzítés" technológia segítségével eddig sosem látott kapacitást nyújt noteszgépek számára.

Hogy működik?

A ma kapható merevlemezek esetén az adatokat felépítő bitsorozatok a hordozóréteggel párhuzamosan helyezkednek el. A nagyobb kapacitás eléréséhez a meghajtók gyártóinak növelniük kell az adatsűrűséget, ez az adabitek méretének csökkentésével és egymáshoz közelebb helyezésével érhető el, azonban ennek a megközelítésnek számos körülmény szab gátat. Az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek.

A leírt problémára (szuperparamágnesesség) megoldást jelenthet a megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre. Az adatbitek merőleges elrendezése esetén az adatbitek mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség, így egyetlen 3,5 hüvelyk átlójú tányéron akár 1 terabájt is tárolható.


Balra a hagyományos párhuzamos, jobbra a merőleges adattárolás

160 gigabájtos mobil merevlemez

A Seagate által tegnap bejelentett merevlemez egy noteszgépekbe szánt, 2,5 hüvelykes meghajtó, melynek kapacitása 160 gigabájt. Brian Dexheimer, a Seagate értékesítsi vezetője szerint a merőleges adatrögzítés bevezetése szükségszerű lépés a gyártók részéről az egyre nagyobb kapacitásért folytatott harcban. Dexheimer elmondta, hogy a technológia továbbfejlesztése révén a jövőben egy 2,5 hüvelykes meghajtó kapacitása elérheti az 1,5 terabájtot is. "Az iparnak ez több évig tartó munkájába kerül ugyan, de elérhető" -- mondta Dexheimer.

A jövő év végére a Seagate merevlemezeinek 70-80 százaléka már merőleges adatrögzítéssel dolgozik. Egyes vélekedések szerint a techológia alkalmazásával az asztali gépekbe szánt merevlemezek kapacitása már a jövő év végén elérheti az 1 terabájtos álomhatárt, miközben az egységnyi adatra jutó költség folyamatosan csökken.

A következő lépés

Noha még a merőleges adatörgzítésben rejlő lehetőségek sincsenek kihasználva, a technológia csak most kezd elterjedni, a Seagate kutatói már a következő generációs adattárolási megoldásokat fejlesztik. Az ígéretes HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) segítségével négyzethüvelykenként elméletben akár 50 terabit is tárolható, vagyis egyetlen pénzérményi területen rögzíthető lenne akár 3,5 millió nagyfelbontású kép, 2800 darab CD, 1600 órányi televízióműsor, vagy akár az Amerikai Kongresszusi Könyvtár teljes nyomtatott anyagának digitalizált változata.

A HAMR technológia a mágneses technológiát ötvözi az "optikaival": az eljárás során a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet az írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután kerül írásra az adott bitsorozat. A lézer minden esetben csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet. A Seagate kutatási részlege 1998 óta fejleszti a HAMR technológiát számos más, ígéretesnek tűnő új megoldás mellett. A vállalat becslése szerint a négyzethüvelykenként 1 terabites adatsűrűséggel rendelkező, HAMR technológiájú merevlemezek hozzávetőlegesen 2010 körül kerülhetnek a piacra.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.