:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 2. 10:03

Szerelmi háromszög: szakít a Cisco a Synergonnal?

Az egyik legnagyobb hazai rendszerintegrátor, a Synergon Rt. április közepén kötött partneri megállapodást a hálózati eszközöket gyártó kínai Huawei Technologies-zel. Az együttműködés keretében a Synergon csoport tagjai jogosultak a Huawei termékeinek használatára ügyfeleknek nyújtott rendszerintegrátori megoldásaik során -- áll a kiadott közleményben.

[HWSW] Az egyik legnagyobb hazai rendszerintegrátor, a Synergon Rt. április közepén kötött partneri megállapodást a hálózati eszközöket gyártó kínai Huawei Technologies-zel. Az együttműködés keretében a Synergon csoport tagjai jogosultak a Huawei termékeinek használatára ügyfeleknek nyújtott rendszerintegrátori megoldásaik során -- áll a kiadott közleményben.

A Synergon megcsalja a Ciscót?

A Synergon a hálózati piacon vezető amerikai Cisco Systems legnagyobb hazai partnere, egyes becslések szerint a vállalat árbevételének több mint fele származik a Cisco termékein alapuló hálózati megoldások szállításából. Nyilvánvaló, hogy a Ciscót érzékenyen érintheti, ha a "Cisco Gold Certified Partner" minősítéssel rendelkező Synergon egy közvetlen vetélytársával lép szövetségre. A Synergon és a Huawei egyezsége ráadásul nem csak a Cisco, hanem annak más hazai partnerei számára is komoly problémát jelenthet, hiszen a Huawei olcsó eszközei segítségével a Synergon "lerabolhatja" a hazai hálózati piacot és lehetetlen helyzetbe hozhatja a "drága" Cisco-termékeket kínáló cégeket.

A pletykák szerint a Cisco hazai leányvállalata saját maga és a partnerei védelmében gyakorlatilag "zsarolással" próbálja jobb belátásra téríteni a Synergont: lapunk úgy tudja, a Cisco 90 napra felbontotta a Synergonnal kötött partneri szerződést és azt várja, hogy ezen időn belül a Synergon szüntesse be partneri viszonyát a Huawei-jel, illetve nyilatkozatban zárkózzon el a kínai cég termékeinek értékesítésétől, használatától, támogatásától.

A hazai hálózati piacot ismerők szerint nem meglepő a Cisco agresszív fellépése. Kérdés, hogy nyerhet-e ebben a helyzetben még a Synergon? Ha beadja a derekát a Ciscónak, nem fogják-e továbbra is "árulónak" bélyegezni? Ha viszont ragaszkodik a Huawei-kapcsolathoz, a Cisco-termékek szállításából származó árbevétele gyakorlatilag eltűnhet. Amennyiben igaz az a hír, amely szerint a Synergon húszmilliárd forintos forgalmának majdnem felét adják a Cisco-termékeken alapuló hálózati megoldások, ez komoly érvágás lehet.

Fájna a szakítás
Barát Szabolcs, a Portfolió.hu szakértője szerint valószínűtlen, hogy a Synergon és a Cisco kapcsolata megszakadna. A Synergon hazai üzletmenetének jelentős részét adja a hálózatokkal kapcsolatos tevékenység, amely erőteljesen támaszkodik a Cisco eszközeire. Ha a Cisco szakítana a Synergonnal, előbbi vállalat elvesztené legnagyobb hazai partnerét, utóbbi pedig számos megrendeléstől esne el és komoly bevételkiesést lenne kénytelen elkönyvelni.

A vállalat 2002 végéig tett közzé divíziók szerinti bevétel és bruttó fedezeti adatokat, akkor 25 százalékát tette ki a teljes bevételnek a kommunikációs divízió, jelenleg is ez a legnagyobb nyereséget hozó üzletág. A Synergon árvevételének 60 százalékát realizálja itthon, s mivel a kommunikációs bevételek jórészt ide köthetők, kijelenthető, hogy ez Magyarországon a fő tevékenység.

Molnár Zsolt, a Synergon kommunikációs igazgatója lapunknak nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt. Molnár elmondta, mind a Cisco, mind a Huawei termékeit kiváló minőségűnek tartják, a vállalat azért vette fel kínálatába a kínai gyártó eszközeit, hogy alternatívát tudjon nyújtani ügyfeleinek. Molnár szerint a Synergon a Huawei termékeit elsősorban nemzetközi tevékenységében kívánja alkalmazni, a magyar piacon csak kisebb mértékben számol velük. "A Synergon és a Cisco kapcsolata jó" -- szögezte le Molnár. A kommunikációs igazgató szerint túlzás azt állítani, hogy a Synergon bevételének felét adják a Ciscóval kapcsolatos tevékenységek, azonban Molnár elismerte, hogy a forgalom "jelentős része" származik ebből.

A Cisco Systems magyarországi leányvállalatánál Sinkó Judit marketing-kommunikációs menedzser elzárkózott az információk kommentálásától. A Huawei hazai képviselete sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Feszült viszony

A Cisco és a Huawei viszonya amúgy nem nevezhető felhőtlennek, a kínai vállalat ugyanis korábban nemes egyszerűséggel ellopta a Cisco bizonyos szoftvereit és azokat saját termékeibe építette be. 2003 januárjában a Cisco a szellemi tulajdonának bitorlásával kapcsolatos pert is indított a Huawei ellen. A Huawei eleinte tagadta, hogy megsértette volna a Cisco szellemi tulajdonát, később azonban beismerte, hogy a routereiben használt szoftver egy része a Cisco Systemstől származik. Tavaly aztán a Cisco ejtette a pert, miután a Huawei a Cisco követeléseinek megfelelően megváltoztatta termékeinek kezelőfelületét, kézikönyveit, súgólapjait, illetve átírta a hálózati berendezések szoftverét, valamint beszüntette a Cisco szellemi tulajdonát sértő eszközök árusítását.

Noha a Huawei, és a többi, alsó árkategóriás hálózati berendezést gyártó vállalat egyelőre nem fenyegeti komolyan a Cisco piaci pozícióit, elemzők szerint a jövőben ez meg fog változni és a feltörekvő cégek komoly küzdelemre kényszerítik a Ciscót a nagyvállalati routerek és switchek szegmensében. A "feltörekvő" jelző a Huawei esetében talán még "understatement" is, hiszen a kínai cég tavalyi árbevétele 45 százalékos növekedés után meghaladta az 5,5 milliárd dollárt, ebből 2,2 milliárd dollár nemzetközi értékesítésből származik. A Huawei termékeit világszerte közel 300 távközlési szolgáltató használja, tavaly novemberben például a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone közölte, hogy az elkövetkező években hálózati berendezéseinek egy részét a kedvezőbb árak miatt Kínából, részben a Huaweitől vásárolja majd.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.