:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 9. 12:01

Hamarosan piacon a 64 bites Pentium 4

[HWSW] Az Intel hamarosan megkezdi a négy- és többprocesszoros szerverekbe szánt Xeon processzor új változatának forgalmazását, amely már tartalmazza a 64 bites kiegészítéseket. A Potomac és Crandford kódnevű lapkák az elkövetkező három hónap során jelennek meg a szervergyártók kínálatában.

Az első 64-bites Xeon processzor a tavaly bemutatott Nocona volt, azonban azt a lapkát egy- és kétprocesszoros konfigurációkba szánja az Intel. A Potomacot és a Cranfordot a négy vagy annál többutas szerverekben láthatjuk viszont. A csúcskategóriás Potomac elképesztő méretű, 8 megabájtos harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik, a középkategóriás Cranfordba ennél kevesebb kerül. A chipek valószínűleg 667 MHz-es front side busszal járnak majd.

Az új Xeonokhoz új chipkészlet is dukál, amely támogatja a DDR2 memóriákat és a PCI Express eszközöket, és kezeli a jövőben megjelenő kétmagos processzorokat is. Az Intel még az idén bemutatja első kétmagos chipjeit, azonban a Xeon sorozatban csak 2006-ban jelennek meg a kétmagos felépítésű lapkák.

Az Intel hamarosan új változatot mutat be a kétprocesszoros rendszerekbe szánt Xeon processzorból is, illetve az asztali gépekben szolgálatot teljesítő Pentium 4-ből is kiad olyan változatokat, amelyek támogatják a 64 bites kiegészítéseket. Ezek lesznek az Intel első 64 bites asztali processzorai. A hírek szerint a lapkák 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és támogatják az energiatakarékos SpeedStep funkciót, illetve a puffertúlcsordulásos vírusok elleni NX-bit technológiát.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.