:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 9. 08:17

Akár már jövőre elérhetők lehetnek a harmadik generációs mobilszolgáltatások hazánkban

A Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország sajtótájékoztatón és sajtóközleményben üdvözölte a harmadik generációs tender részükre már végleges eredményt hozó lezárását, mely során mindkét szolgáltató elnyerte az általa megpályázott UMTS frekvenciákat tartalmazó blokkot. A Pannon GSM saját bevallása szerint a számára legkedvezőbb csomaghoz jutott hozzá.

[HWSW] A Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország sajtótájékoztatón és sajtóközleményben üdvözölte a harmadik generációs tender részükre már végleges eredményt hozó lezárását, mely során mindkét szolgáltató elnyerte az általa megpályázott UMTS frekvenciákat tartalmazó blokkot. A Pannon GSM saját bevallása szerint a számára legkedvezőbb csomaghoz jutott hozzá.

Szélessávot mindenkinek

A Pannon GSM által elnyert "C" engedély nem csak UMTS frekvenciákat tartalmaz -- melyek segítségével harmadik generációs hálózat építhető --, hanem 74 csatornányi GSM 1800-as frekvenciablokkot is magába foglal. Az új frekvenciák a vállalat jelenlegi GSM-hálózatának fejlesztéséhez, a kapacitások bővítéséhez és új, nagyobb sávszélességet igénylő, illetve nyújtó szolgáltatások kialakításához elengedhetetlenek.

A "C" engedély ráadásul az egyetlen a négy csomag közül, mellyel kapcsolatosan a Nemzeti Hírközlési Hatóság nem támasztott lefedettségi és tartalmi követelményeket. Ennek megfelelően a vállalat teljes mértékben saját -- és ügyfelei -- igényeinek megfelelő ütemben vezetheti be a harmadik generációs hálózatokat is kihasználó új szolgáltatásokat.

A mobilkommunikáció harmadik generációja lényegében korlátlan lehetőségeket nyit a mobilszolgáltatók -- valamint a hozzájuk kapcsolódó tartalomszolgáltatók -- számára a gyorsabb és jobb minőséget biztosító mobilszolgáltatások bevezetéséhez: gyorsabban levelezhetünk, internetezhetünk a mobiltelefon segítségével, de akár videotelefonálást is megvalósíthatunk. A 3G technológia előnyeit az üzleti életben is kamatoztatni lehet, a dolgozók nem kötődnek irodájukhoz, lényegében bárhonnan intézhetik ügyeiket.

Akár már egy éven belül

Mind a Pannon GSM, mind a T-Mobile Magyarország közölte, hogy a harmadik generációs szolgáltatást akár már 2005-ben is megkezdheti, amennyiben megfelelő lefedettség mellett megfelelő minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani "kellő készülékválaszték" biztosításával. A kereskedelmi szolgáltatások kezdetben Budapest belvárosában lesznek elérhetőek.

A Pannon GSM az elkövetkezendő hónapok során új, a szélesebb sávot kihasználó szolgáltatások bevezetésére készül, melyet kezdetben EDGE (GSM) technológiával, majd a 3G-s UMTS technológiával is igénybe lehet venni. A vállalat az EDGE-re mint a harmadik generációs UMTS technológia kiegészítőjére tekint: míg a 3G csak a nagyobb városokban lesz kezdetben elérhető, az EDGE lényegében bárhol az országban nagyobb adatátviteli sebességet nyújthat a jelenleg általánosan elérhető GPRS-nél. Az EDGE körülbelül háromszoros letöltési sebességet nyújthat, mint a GPRS.

Duál hálózatok

A már üzemelő GSM rendszerekhez integrált harmadik generációs UMTS hálózatok révén az ügyfelek minden eddig ismert szolgáltatást elérhetnek majd. Az integrált mobilrendszerben az előfizetőknek arra alkalmas duál (GSM/UMTS) készülék használata esetén nem szükséges tudniuk, hogy egy-egy adott szolgáltatás milyen technológiai platformon valósul meg. A különböző rendszerek közötti váltás a mobilszolgáltatók nyilatkozatai szerint észrevétlen lesz, változás legfeljebb a sávszélességben lehetséges.

Így például ha egy szolgáltatás a GSM és UMTS révén is elérhető, akkor az állandó elérhetőség érdekében akár kapcsolat közben is lehetőség lesz a hozzáférési technológiák közötti váltásra. Amennyiben az előfizető internetezés közben kisétál az UMTS lefedettséggel rendelkező körzetből, a kapcsolat megszakadása nélkül EDGE vagy GPRS kapcsolaton keresztül folytatódhat az adatátvitel anélkül, hogy ebből az előfizető bármit észrevenne.

"Az új tartalomszolgáltatások megjelenése hosszabb távon hatással lesz a médiumokra és a médiafogyasztásra is" -- prognosztizálja Sugár András, a T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója, majd hozzátette: "a gyors mobil internet, élő videoközvetítések, szórakoztató alkalmazások, fájlcserélők és újszerű kommunikációs formák várhatóan átformálják a hétköznapokat. Jelentős területi lefedettséggel és garantált szolgáltatásminőséggel lehetővé válik vezeték nélküli szélessávú internet és belső hálózatok könnyű elérése. Az UMTS jelentősen felgyorsítja az információs társadalom magyarországi kialakulását."

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.