Szerző: Budai Péter

2004. október 21. 13:26

A Gartner elemzése szerint nő az elemzők és a szoftvertervezők iránti kereslet

[eWeek/HWSW] A vállalatoknak egyre kevésbé további fejlesztőkre, sokkal inkább az ő munkájukat összefogó, tapasztalt és magasan képzett rendszer- és szoftvertervezőkre, valamint üzleti- és követelményelemzőre lesz szükségük -- derül ki a Gartner nemrég kiadott két elemzéséből.

[eWeek/HWSW] A vállalatoknak egyre kevésbé további fejlesztőkre, sokkal inkább az ő munkájukat összefogó, tapasztalt és magasan képzett rendszer- és szoftvertervezőkre, valamint üzleti- és követelményelemzőre lesz szükségük -- derül ki a Gartner nemrég kiadott két elemzéséből.

Szakemberekre van szükség

Ezeknek a szakembereknek az lesz a feladata, hogy felülkerekedjenek a vállalati szoftverfejlesztés életciklusa során felmerülő valamennyi problémán és hatékony alkalmazásokat szállítsanak le a megrendelőknek. Gyakorlatilag a projektmenedzserek után ők azok, akik közvetítő szerepet töltenek be az általánosan túlzó igényeket felvonultató felhasználók és megrendelők, valamint a fejlesztést ténylegesen végző programozók között -- ismertette véleményét Matt Hotle, a Gartner alelnöke és a vállalat kutatási igazgatója, Dale Vecchio a vállalati alkalmazások jövőbeli fejlesztéséről tartott előadásukban.

Jelenleg a programozói képesség egyszerű árucikk csupán és mint bármely termékre vagy szolgáltatásra, erre is igaz, hogy "mindenhol minden egyforma, tehát a legalacsonyabb elérhető áron vesszük meg" -- közölte Vecchio. "Az egyszerűbb programokat Indiából, Kínából, Lengyelországból és Oroszországból rendeljük" -- tette hozzá Hotle a Gartner Symposium/ITxpo rendezvényen.

Ezzel ellentétben "jobb elemzőkre és tervezőkre van szükség, olyanokra, akik képesek a konkrét üzleti igényeket kinyerni a megrendelők fejéből" -- közölte Hotle, aki szerint e lépés elmaradása esetén a szoftver elkészítése eleve halva született vállalkozás, hiszen az alkalmazás iránti igények és ötletek nem kerülnek előre meghatározásra. Ez erőteljesen csökkenti a megfelelő kifejlesztés lehetőségeit.

A fejlesztési életciklus hosszát csökkenteni kell

Megtalálni és megtartani a legjobb szoftverfejlesztő mérnököket és üzleti elemzőket a Gartner vezetőinek véleménye szerint egyszerűen a legnehezebb kihívás, amivel a vállalati IT megoldások szállításával foglalkozó cégek szembenéznek. Továbbá az IT részlegeknek jelentősen meg kell emelniük a fejlesztési ciklusra szánt kiadások összegét, ha a vezető menedzsereket meg akarják hosszú távon tartani. Hotle elmondta, hogy a Gartner kutatásai szerint a vállalati fejlesztők átlagosan 6-9 hónapos projekteken dolgoznak, ami három évvel korábban még 15-19 hónap ráfordításával volt csak elvégezhető.

Nyilvánvaló, hogy a termelékenység növelésére további lépéseket fognak tenni a vállalatok és hamarosan az lesz a cél, hogy egy komplex vállalati megoldás akár 1-2 hónap alatt is teljesen elkészüljön. Ennek érdekében azonban olyan tervezőkre lesz szükség, akik átlátják a teljes kifejlesztendő rendszert a koncepcionális tervekből és megvalósítható formába öntik azt akár pár nap alatt. Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő szintű tervezés az implementáció megkezdése előtt (és esetleg annak sikeres elfogadtatása a megrendelővel) jelentősen felgyorsítja a programozói munkát, ezért kritikus a programokkal szembeni követelmények részletes ismerete és ezek programozható modulokra bontása.

A vállalati szoftvereket fejlesztő cégek egyensúlyt keresnek a folyamatosan változó piaci igények és a jó minőségű szoftverek kifejlesztése között. Hotle szerint a vállalatokat nagyban zavarja, hogy az esetlegesen felmerülő új igények kifejlesztése és az új piacokra történő belépés is hatalmas időt átölelő termékfejlesztési ciklusokat követel meg, ezért a legkreatívabb ötletek is gyakran képtelenek a gyakorlatban megvalósulni.

Milyen eszközökkel csökkenthető a fejlesztési idő?

A fejlesztés felgyorsítására számtalan megközelítés létezik. Ezek közül Vecchio kiemelte az adott alkalmazásban, vagy esetleg a már meglévő, befejezett projektben felhasznált forráskód újrahasznosítását, hogy a hasonló programozási feladatokat lehetőség szerint ne kelljen kétszer elvégezni. Véleménye szerint a vállalatoknak a J2EE (Java 2 Enterprise Edition) és a SOA (Service-Oriented Architectures) technológiákra kell koncentrálniuk az elkövetkezendő két év során ahhoz, hogy jelentősen felgyorsítsák a fejlesztések ütemét.


A Microsoft Visual Studio 2005 elosztott alkalmazás tervezője

Azonban az IT menedzsereken nem sokat segít a J2EE, hiszen a kód hatékony újrahasznosítása mély tervezési ismeretek meglétét feltételezi, ami általában a fejlesztők birtokában van. Ezért van szükség a menedzsment és a megrendelő, valamint a fejlesztők közti kapcsolattartásra megfelelő szakemberekre, akik biztosítani tudják, hogy az elégtelen információ (termékspecifikáció, tervezés) hatására semmiképpen se a fejlesztőcsapaton csattanjon az ostor, valamint hatékonyan összefogják a termék elkészítésének implementációs tevékenységeit.

A tervezők és elemzők számára már számtalan segítség áll rendelkezésre a CASE (Computer Aided System Engineering) eszközöktől egészen a különféle optimalizált fejlesztési folyamatokig. (Például Microsoft Operations Framework, vagy az IBM Rational Unified Process) Ugyancsak napjainkban kezdik széles körben használni a programtervezési mintákat (patterns), amelyek a leggyakrabban előforduló szoftvertervezési problémákra nyújtanak kézenfekvő és bizonyítottan jó megoldásokat.

Az outsourcing problémái

Vecchio arra is felhívta a figyelmet, hogy az outsourcing sem jelent egyértelmű megoldást ezekre a problémákra, hiszen igaz, hogy az ázsiai fejlesztők közel hetedannyi pénzért dolgoznak, mint például az amerikaiak, de a tényleges fejlesztési költségek legfeljebb 43 százalékkal csökkenthetők ilyen módon. Mindenesetre még így is meglehetősen sok IT menedzser véli úgy az Egyesült Államokban, hogy ez a megközelítés összességében megéri, azonban a távoli munkaerő karbantartása, irányítása és szervezése nem olyan könnyű feladat, mint azt a legtöbben hiszik.

Mint minden outsourcing munkavégzés esetében, itt is felmerül az üzleti titkokat fenyegető kockázat kérdése. Bizonyos területeken sokkal nagyobb jelentősége lehet annak, hogy a vállalat megőrizze technológiai titkait, mint hogy 30-40 százalékot lefaragjon közvetlen fejlesztési költségeiből, különösen, ha a konkurencia ezáltal idő előtt értesül az új technológiáról.

a címlapról