Szerző: Budai Péter

2004. október 15. 18:04

Az AOL és a Microsoft mellett a Google is beszáll az asztali keresőtechnológiák fejlesztésébe

[eWeek] A Google ismét emelte a téteket a keresők hárorújában, és bejelentette saját keresőtechnológiáját, amely egyszerre képes a weben és a felhasználó merevlemezén is kutakodni.

Az első bétaváltozatban a Google Desktop Search csak a leggyakrabban használt fájlformátumokban képes az adatok keresésére. A Google jövőbeli tervei közt szerepel egy olyan nyílt programozási felület (API) létrehozása, mellyel bárki fejleszthet modulokat a hiányzó fájlformátumok kezelésére.

Levelek közt is keres

A számítógépeken megtalálható keresőprogramokhoz hasonlóan a Google is indexeli a szóba jöhető fájlokat, -- például Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat -- és kikeresi az információkat a Microsoft Outlook, Outlook Express programok által lementett levelezésből is. Ezen túlmenően a Google megoldása az Internet Explorer böngészési történetében, valamint az AOL Instant Messenger üzeneteiben is képes keresni -- jelentette be a vállalat.

Elemzők szerint a Google megközelítése azért egyedülálló, mert valamennyi találati eredményt a Google megszokott webes felületén adja vissza. Lokális keresések esetén a felhasználó átirányítódik a Google holnapjára, ahol az online eredmények között kiemelten találhatóak meg a lokális találatok.

A felhasználók azt is választhatják, hogy kizárólag a helyi találatok jelenjenek meg, ilyenkor nincs szükség internetkapcsolatra sem. A kaliforniai vállalat felmérései szerint az embereket kevéssé érdekli, hogy az adatok hol találhatóak, mindössze meg akarják találni őket -- tájékoztatott Marissa Mayer, a Google fogyasztói webtermékeinek igazgatója. "A felhasználók már nem érzik a különbséget a világháló és a merevlemezük között. Csak arra emlékeznek, hogy láttak valamit" -- állította.

Bővíthető a támogatott fájlformátumok és alkalmazások köre

A béta idejére a Google a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező alkalmazások formátumaihoz készítette el a szükséges támogatást, ami megmagyarázza, miért pont a Microsoft termékeire és az AOL üzenetküldő szoftverére esett a választás. A Google Desktop Search nem alkalmas még PDF fájlok keresésére, sem az Internet Explorertől eltérő, alternatív böngészők lementett tartalmát feldolgozni, mint amilyen például a Firefox. A Google időközben dolgozik a támogatott formátumok számának bővítésén, és már tervbe van véve a PDF, a Lotus Notes e-mailek és más azonnali üzenetküldő szolgáltatások fájljainak kezelése.

"Fontos, hogy érthetőek legyünk. Még mindig gondolkodunk a[z API-t érintő] részleteken, de jelenleg alkalmazások ezrei, tízezrei léteznek, és a felhasználók mindenre kiterjedő keresést szeretnének látni" -- tudatta Mayer.

Nagy a verseny

A Google megjelenése az asztali keresés területén csöppet sem okozott meglepetést, hiszen már arról is felröppentek a hírek, hogy az AOL új, Internet Explorer modulokra épülő böngészőjében is megtalálható lesz egy ehhez hasonló keresési megoldás. A Microsoft MSN részlege -- ami ebben az évben falta fel a kereséssel foglalkozó Lookout Software-t -- szintén saját technológiájának megjelenését tervezi ez év végére. Az Ask Jeeves is felvásárolt egy asztali adatkutatásra szakosodott vállalatot; az ő termékük megjelenése ugyancsak ebben az évben esedékes.

Rajtuk kívül számtalan kisebb vállalat foglalkozik ezzel a témakörrel, többek között az X1 Technologies, a Copernic Technologies és az ISYS Search Software; a csütörtöki bejelentést követően egyikük sem feledkezett meg hangoztatni, hogy az ő megoldásaik sokkal több fájlformátumot ismernek és a keresési eredmények pontosabb szűrésére alkalmasak.

Gary Stein, a Jupiter Research elemzője szerint a Google keresőjének béta változata megemelte a versenytársakkal szemben támasztott jövőbeli követelményeket is. Elmondása szerint meglepő élmény volt látni, hogy a webes és lokális adatok keresése milyen sebességgel történt. "Asztali alkalmazásnak hívják, de valójában nem az. Ez egy jelentős csúsztatás, hiszen ténylegesen a lokális és internetes adatok egy felületen történő megjelenítéséről van csupán szó" -- vélte az elemző.

A továbbfejlődésre számtalan lehetőség kínálkozik

Mayer elmondta, hogy egy tucat Google fejlesztő és mérnök egy éven keresztül dolgozott a Google Desktop Search elkészítésén Steve Lawrence irányítása alatt. A teljes alkalmazás 400 Kbyte méretű, és átlagosan 5-6 óra alatt indexeli le a merevlemez tartalmát. Ezt követően már valós időben történik meg az új fájlok indexelése, ami a felhasználó más, komoly számításigényű feladatait csak a beállított mértékben befolyásolhatja.

A még megoldandó feladatok egyike pont a Google saját e-mail szolgáltatásának, a Gmail indexelése jelenti, bár a Google Desktop Search már alkalmas más e-mail szolgáltatók, így a Yahoo Mail és az MSN Hotmail rendszereit is használni -- de csak akkor, ha a felhasználó a leveleit Internet Exploreren keresztül jeleníti meg. A Gmail esetében a JavaScriptek teszik nehézkéssé az asztali keresést. Ez is azt mutatja, hogy az ilyen mértékű keresésintegráció még mindig gyerekcipőben jár. A Google már dolgozik a hiányosságok befoltozásán, de ennek elkészülte csak a termék következő változatában várható.

A személyes adatok biztonságát tekintve a Google asztali alkalmazása választási lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy a leindexelt adatokat szükség esetén törölni tudják. A Google Desktop Search ingyenesen elérhető Windows XP, és a harmadik szervízcsomaggal ellátott Windows 2000 operációs rendszerekre.

a címlapról