Szerző: Budai Péter

2004. október 18. 12:29

Hamarosan megjelenik az IBM Rational "Atlantic" fejlesztőeszköz-készlete

[eWeek/HWSW] Az IBM múlt héten bejelentette, hogy a Rational fejlesztőeszköz-család legfrissebb változata, az IBM Software Developer Platform -- kódnevén Atlantic -- még ebben a negyedévben megjelenik.

Az Atlanticot először a júlisuban, a Dallasban megrendezett Rational User Conference rendezvényen mutatták be. Mike Devlin, az IBM Rational részlegének menedzsere szerint ez a legjelentősebb termék, amit az utóbbi öt év során létrehoztak. "[Az Atlantic] ténylegesen elérte azokat a célokat, amiket az egyesüléskor megfogalmaztunk" -- vélte Devlin, aki a Rational ügyvezető igazgatója volt egyészen addig, míg az IBM fel nem vásárolta a céget 2003 februárjában.

Az Atlantic fejlett modellező és tervező képességekkel, valamint a csoportos munkát és az üzleti folyamatok integrációját elősegítő eszközökkel érkezik. Steve Mills, az IBM Software alelnöke szerint a bejelentés azt is jelzi, hogy javulnak a lehetőségek a komplex, nagyméretű vállalati szoftverek tervezése és kivitelezése terén. A terméket az elérhető legjobb, széles körben használható integrált eszközkészletnek nevezte, ami a Rational és az IBM 18 hónapos folyamatos munkájának eredményeképpen jött létre.

Szorosabb integráció, új technológiák támogatása

Az Atlanctic már az UML (Unified Modeling Language) 2.0-s verzióját támogatja, és lehetőség nyílik a IBM és a BEA által életrehívott SDO (Service Data Objects) specifikáció felhasználására is. Az új eszközkészlet integrálható a nyílt forrású Eclipse fejlesztőkörnyezetbe, aminek felhasználói felülete és lehetőségei egyre gyorsabban fejlődnek.

Eközben az IBM is továbbfejleszti saját tervező- és fejlesztőeszközeit a JavaServer Faces, az SDO és az UML 2.0 technológiák felhasználásával. A célok közt szerepel a modellezés automatizálása, a vizuális modellek újrahasznosítása és kiegészítése, valamint az Eclipse-alapú Hyades tesztelőkörnyezettel történő integráció megteremtése. Devlin elmondása alapján az új termékek segítségével a teljes IBM Software részleg valamennyi terméke képes lesz hatékony együttműködésre.

Az eszközkészlet új alkotóelemei közt megtalálható az IBM Rational Porfolio Manager az IT-projektek menedzselésére, az IBM Rational Software Architect tervező- és fejlesztőeszköz, az UML 2.0-ra épülő IBM Rational Software Modeler, valamint az IBM Rational Manual Tester, amivel a szoftverek mélyreható tesztelése végezhető el. Mint a korábbi Rational termékcsaládokból, így az IBM Software Developer Platformból sem hiányozhatnak az automatizált tesztelést és a változáskezelést segítő megoldások. Az IBM Rational Functional Tester és az IBM Rational Performance Tester váltja le a korábbi Purify/Quantify és a Robot eszközöket.

A Microsoft és a Borland jelent konkurenciát

A ClearCase, ClearQuest, RequisitePro és a Rational Unified Process szorosabb integrációjából jön létre az IBM új, alkalmazás-életciklus és változáskezelő megoldása, melynek eddigi verzióira komoly fenyegetést jelent a Microsoft készülőben lévő Visual Studio 2005 fejlesztőkészlete, különösen az abban debütáló Whitehorse szoftvermodellező technológia, és a Visual Studio Team System, ami a csoportos munka, életciklus-kezelés és változásmenedzsement terén nyújt újdonságokat. Azonban míg az IBM Atlantic eszközök még ebben az évben megjelennek, a Microsoft megoldásaira még 2005 közepéig várni kell.

A Borland is folyamatosan fejleszti saját szoftveréletciklus-megoldásait, amik mindenképpen kitűnnek abban, hogy tipikusan programozási nyelvektől és keretrendszerektől függetlenek, így heterogén rendszerek fejlesztésére ideálisak. Az IBM termékei most elsősorban a Javára, a Microsoft fejlesztőeszközei pedig a Microsoft .NET keretrendszerre koncentrálnak. A Microsoft ugyanakkor a készülő tervezőeszközöket nem kizárólag a szoftverek, hanem a számítógéprendszerek modellezésére is fel kívánja használni a Dynamic Systems Initiative kezdeményezés keretein belül. Az IBM ez irányú, a Tivoli platformmal történő integrációs terveiről jelenleg nem lehet sokat tudni.

Az IBM termékek ára 1500 és 5500 dollár között fog mozogni. A vállalat ígérete szerint december 31-ig valamennyi szoftver elérhetővé válik. Az új eszközkészlethez kapcsolódó, harmadik fél által fejlesztett termékek ellenőrzésére és tanúsítására az IBM bejelentette "Ready for IBM Rational Software" programját is.

a címlapról