Szerző: Ady Krisztián

2004. szeptember 27. 12:04

Akár tíz órányi MPEG4 videót is képes rögzíteni az E28 linuxos okostelefonja

[infoSync] A hongkongi E28 bejelentette második linuxos okostelefonját, mely főként multimédiás képességekkel bővült a korábbi modellhez képest. A 126 grammos, 98 x 59 x 27 mm méretű e2800+ okostelefonnal akár 10 órányi videoanyagot is rögzíthetünk.

[infoSync] A hongkongi E28 bejelentette második linuxos okostelefonját, mely főként multimédiás képességekkel bővült a korábbi modellhez képest. A 126 grammos, 98 x 59 x 27 mm méretű e2800+ okostelefonnal akár 10 órányi videoanyagot is rögzíthetünk.

Az okostelefon Linux-alapú operációs rendszere egyre népszerűbb az ázsai térségekben. A fejlett OS-hez fejlett alkalmazások is járnak, a beépített videorögzítő alkalmazás akár 10 órányi videoanyagot is képes rögzíteni MPEG4, H.263, 3GP kodekekkel, vagy MP4 formátumban. A beépített kamera VGA felbontású, 640 x 480 pixeles képek készítésére alkalmas. Az általánosan használt JPG mellett GIF, GIFa, PNG, BMP vagy wBMP formátumokba is menthetők a digitális képek.

A képek készítése mellett képmanipulálásra is képes a telefon, képszerkesztő szoftverrel is ellátták. Sőt, a Photo Direct Print segítségével akár PictBridge támogatású nyomtatók kezelésére is alkalmas a készülék, közvetlen nyomtatást nyújtva. A beépített audiolejátszó szoftver az MP3 mellett MIDI és AMR audioformátumokkal is megbírkózik. Sajnos Ogg Vorbis formátumot nem támogat a készülék.

A beépített memória Secure Digital vagy MultiMedia Card memóriakártyákkal tovább bővíthető. Az okostelefon kijelzője QVGA, 240 x 320 pixel felbontású, 2,4 hüvelyk képátlóval rendelkezik. A feltölthető alkalmazások között természetesen Java alkalmazások is lehetnek. A beépített böngésző HTML 3.2 és WAP 2.0 kompatibilis, Javascripteket is képes futtatni, az e-mail kliens pedig POP3 szerverekhez csatlakozhat és akár négy postafiók kezelésére is képes.

Az e2800+ okostelefon 300 MHz-es ARM9 processzorral rendelkezik, telefonmodulja 900/1800 Mhz-es GSM hálózatokat támogat. Az adatátviteli képességek között természetesen a GPRS is szerepel. A készülékhez kapott akkumulátor 4 óra beszélgetési és 100 óra készenléti időt ígér.

Az egyelőre csak Ázsiában kapható okostelefon egyes hírek szerint hamarosan Európában is kapható lesz, ezt támasztja alá, hogy a kínai mellett angol nyelvvel és szövegbevitellel, kézírásfelismeréssel is ellátták. A hongkongi E28 jövőbeni terveiben továbbra is linuxos okostelefonok szerepelnek.

a címlapról