Szerző: Budai Péter

2004. július 30. 13:05

A Microsoft bemutatta keresőszoftverének prototípusát

A Microsoft csütörtökön bemutatta keresőtechnológiájának jelenlegi képességeit, mely egyszerre keres a PC merevlemezén és az Interneten is.

A Microsoft csütörtökön bemutatta keresőtechnológiájának jelenlegi képességeit, mely egyszerre keres a PC merevlemezén és az Interneten is.

Az MSN csoport vezetője, Yusuf Mehdi prezentálta a keresőszoftver prototípusát a Microsoft pénzügyi elemzőinek találkozóján megjelent publikumnak. A technológia a megadott kifejezéseket a felhasználó számítógépén található dokumentumokban, e-mailekben és az e-mailekhez csatolt fájlokban is keresi. A megoldás a lokális eredményeken kívül az Interneten is körülnéz.

Ez az első alkalom, hogy a Microsoft bepillantást engedett keresőtechnológiájába, amely Mehdi elmondása szerint egy nagyobb szolgáltatás részeként lesz elérhető, de további részleteket nem árult el. A különféle, általában teljesen inkompatibilis fájlok közötti keresés támogatása már a kezdetektől célja a Microsoftnak és egyben Bill Gates régóta dédelgetett álma is.

Mehdi kiemelte, hogy a technológia használatához nincs szükség az operációs rendszer frissítésére, egyetlen szoftver telepítése elegendő hozzá. A keresés sebessége meglehetősen gyors, mivel a szoftver folyamatosan indexeli a rendelkezésre álló tartalmat.

A keresőtechnológia megjelentetésére már régóta számítani lehetett, bár a Longhorn megjelenése előtt kevesen várták debütálását. Mehdi nem árulta el, hogy pontosan mikor lesz elérhető a szoftver végleges verziója, de elmondta, hogy biztosan hamarabb fog megjelenni, mint a következő generációs Windows.

"Biztosan a Longhorn előtt fog megjelenni" -- mondta el Mehdi, majd hozzátette, hogy a Longhorn új fájlrendszerének köszönhetően sokkal hatékonyabb keresési módszerek is elérhetővé fognak válni az operációs rendszer kiadásának idejére.

Az MSN vezetője arról is tájékoztatott, hogy a Microsoft jelentős előrelépést tett az elmúlt néhány hónapban a lokális keresés terén. Két héttel ezelőtt a Microsoft megszerezte a Lookout Software-t, ami egy kifejezetten e-mailek tartalmának keresésére specializálódott kiscég.

"A szükséges óvatossággal kezelem a feladat nehézségét, de mégis optimista vagyok az elérhető eredményeket tekintve" -- ismertette Mehdi a Microsoft keresési technológiáinak fejlődésével kapcsolatos véleményét, jelezve, hogy a vállalat alig 11 hónap alatt képes volt egy nagytudású webes keresőmotor létrehozására.

Mehdi megmutatta továbbá a készülő MSN Music felületét is, mely szolgáltatást még ebben az évben el szeretnének indítani, további részleteket azonban sem megjelenésének pontos időpontjáról, sem képességeiről nem közölt.

a címlapról