Szerző: Vörös Péter

2000. május 30. 18:10

AOL + Gateway + Linux + Transmeta = új Internetes-készülék!

Az AOL világ legnagyobb Internet szolgáltatója, a Gateway az USA második legnagyobb közvetlen PC értékesítője, a Linux az egyik legígéretesebb Windows-alternatíva operációs rendszer - a szintén amerikai Transmeta pedig egy itthon valamelyest kevéssé ismert chip tervező és gyártó cég (mellesleg korábban talán egyedül arról voltak ismertek, hogy itt dolgozik Linus Torvalds, a Linux 'szülőatyja' ...). Hogy együtt mire lesznek képesek, az egyelőre nem ismert - de az igen, hogy a Wintel duopóliumnak egy újabb potenciális ellenféllel kell számolnia, miután az említett négy cég egy új, olcsó Internetes eszköz elkészítésén dolgozik.
A Transmeta alapítói között egyébként olyan hírességek vannak, mint David Ditzel, ex-Sun Microsystems-es hardver tervezőmérnök; a Microsoft egyik alapítója, Paul Allen; a Deutsche Bank AG - és Soros György, a világhírű nagybefektető! A cég januári Crusoe bejelentésénél azt ígérték, hogy a mobil világ jelentős újdonsága lesz a processzor - most már a tetteken van a sor ...! (A Wall Street Journal értesülései szerint az IBM már tervezi Transmeta Crusoe alapú laptop-jait!)
A Gateway választása azért esett a kaliforniai Transmeta Crusoe 3120 ill. 5400-as processzoraira, mert kedvezőbb az áramfogyasztása, kisebb a mérete és alacsonyabb hőmérsékleten működik. A Mobile Linux nevű operációs rendszert szintén a Transmeta készíti (ez sem meglepő, miután Torvalds a Transmeta-nál van). Az elkészítendő, dedikált felhasználású eszköz természetesen kábel nélkül, folyamatosan csatlakoztatható lesz az Internetre és az egész lakásban vagy irodában használható lesz. Az eszköz az AOL Internet szolgáltatás speciális változatát fogja futtatani, természetesen böngészésre, e-mail-re és PDA-funkciókra kihegyezve.
A Gateway áprilisban szerzett jelentős részesedést a Santa Clara-i központú Transmeta-ban, amikor a Compaq-kal és más számítógépcégekkel ill. tajvani gyártókkal együtt 88 millió $-t hoztak össze a Transmeta-nak. Remélhetően a Gateway-Linux kombináció sikeresebb lesz, mint az Gateway-Amiga történet volt ... Az AOL egyébként már 1999 májusa óta dolgozik egy Linux-os készüléken, majd átcsoportosították erőfeszítéseiket, amikor tavaly októberben 800 millió $-t fektettek a Gateway-be.
Ditzel szerint az első eszköz megjelenése a negyedik negyedévben várható - indulásként egyelőre kábeles Internet összeköttetéssel. A Gateway saját boltjain ill. Web-helyén keresztül fogja árulni a készülékeket, míg az AOL közvetlenül az előfizetőknek fog értékesíteni. Peter Ashkin, a Gateway műszaki vezérigazgatója a New York Times-nak azt nyilatkozta, hogy 500$ alatt lesz a készülékek ára - bár elég valószínű, hogy 399-499$ közé is kerülhet a megjelenéskori ár - amely akár 0-99$-ra is lemehet ha 2-3 éves AOL szerződéssel együtt kötik meg. Előreláthatóan több tízezer készüléket fognak még az idén eladni, míg a jövőre több százezer darabban gondolkodnak a résztvevők.
a címlapról