Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 28. 08:52

Egyelőre nem jelenik meg a Media Player nélküli Windows

Az Európai Bizottság átmenetileg felfüggesztette azon határozatát, amely szerint a Microsoftnak egy Media Player nélküli Windowst-változatot kellene készítenie.

Az Európai Bizottság átmenetileg felfüggesztette azon határozatát, amely szerint a Microsoftnak egy Media Player nélküli Windowst-változatot kellene készítenie.

Amint az ismert, az Európai Bizottság március végi ítéletében 613 millió dollárra büntette a Microsoftot, ugyanis a cég illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A Bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy egy olyan Windows-változatot dobjon piacra, amely nem tartalmazza a Media Playert. Emellett a remondi cégnek meg kell osztani versenytársaival bizonyos információkat a Windows operációs rendszerről, hogy a cégek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a szerver-szoftverek piacán.

A Microsoft egy 100 oldalas fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérte, engedjék el 497 millió eurós büntetését, valamint a Media Player nélküli Windows forgalomba hozatalának kötelezettségét. "A jogorvoslat nem csak a Microsoftnak okozna kárt, hanem számos szoftverfejlesztőnek és webfejlesztőnek is, akik a Windows platform köré épülő termékeket készítenek" -- áll a Micorosft közleményében. "Leginkább azonban a fogyasztóknak okozna kárt, mivel csökkenti a személyi számítógépek használati értékét."

A Microsoft vasárnap értesült a döntésről, amely szerint egyelőre nem kell piacra lépnie a Media Player nélküli Windowszal. Szakértők szerint a határozat felfüggesztése mindkét félnek kedvező, a Bizottság ugyanis így tovább vizsgálhatja az ügyet és nem szükséges azonnal döntést hoznia. A következő meghallgatás két hónapon belül esedékes.

a címlapról