Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 17. 08:33

Az idén várhatóan 5 százalékkal nő a szerverpiac

A szerverek globális forgalma az idén várhatóan 5 százalékkal 53 milliárd dollárra emelkedik -- jövendöli az IDC piackutató vállalat.

A szerverek globális forgalma az idén várhatóan 5 százalékkal 53 milliárd dollárra emelkedik -- jövendöli az IDC piackutató vállalat.

Egy tegnap kiadott tanulmány szerint a kiszolgálók iránti kereslet a tavalyi év végén kezdett emelkedni és a lendület az idei évben is megmarad. A piacon dúló kíméletlen árverseny miatt a számítógépek egyre olcsóbbak, ezért az eladási darabszámok az elmúlt három negyedévben a megelőző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 20 százalékkal nőttek.

"Továbbra is erős növekedés várható az iparági szabványos x86 szerverek szegmensében" -- mondta Mark Melenovsky, az IDC Global Enterprise Server Solutions részlegének kutatási igazgatója. "A piaci bővülés minden területen erős, az irodai szerverektől a többszáz csomópontot tartalmazó nagyvállalati fürtözött rendszerekig."

Az IDC előrejelzése szerint a szerverpiac 2008-ig évi átlagban 3,8 százalékkal növekedik. 2008-ban a szerverek globális forgalma 60,8 milliár dollárt tesz majd ki. A piackutató cég szerint nagy sikerre számíthatnak a blade szerverek, 4 év múlva ezek a gépek 9 milliárd dollár forgalmat produkálnak és az összes eladott szerver 29 százalékát teszik ki.

Szintén erős növekedés előtt állnak a Linux-alapú szerverek, 2008-ban ezek a gépek adják az összes eladások 29 százalékát összesen 9,7 milliárd dollár értékben. A Windowst futtató számítógépek a teljes piac 60 százalékát teszik ki, értékük pedig eléri a 22,7 milliárd dollárt.

a címlapról