Szerző: Vörös Péter

2000. május 29. 09:30

Microsoft: felgyorsulnak az események az antitröszt per kapcsán? - Forum 2000: június 1 helyett június 22-étől ...

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a felperes amerikai Igazságügyi Minisztérium + 19 szövetségi állam benyújtotta végleges jogorvoslati javaslatát, mely szerint az MS-t két részre vágnák: egy operációs rendszereket ill. egy alkalmazásokat gyártó cégre. A Microsoft-nak két munkanapon belül kell benyújtani válaszát a végleges javaslattal kapcsolatban (ma munkaszüneti nap van a 'nagy vízen túl'). Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró ítélete pedig már e héten megszülethet a perben.

A felperes végleges jogorvoslati javaslatában van egy passzus arra vonatkozóan, hogy az MS jelenlegi vezetői (konkrétan Bill Gates, az igazgatótanács elnöke és Steve Ballmer, elnök) csak egy esetleges utódcégben szerezhetnek irányító részesedést - e kitételt a Microsoft egyik alapítója, Paul Allen (az MS 4%-os tulajdonosa) szorgalmazta.

A perrel kapcsolatos fejlemények tükrében nem is meglepő ezután, hogy a Microsoft bejelentette, hogy a június 1-ére tervezett Forum 2000 eseményt június 22-ére tolják át, mivel az újságírók és elemzők számára tartandó fórum egyik legfontosabb bejelentése a Next Generation Windows Services-zel, a cég új Windows stratégiájával kapcsolatos. A vélhetően az egész cégre kiterjedő kezdeményezés célja a Microsoft védekezése a különféle Web-alapú riválisok, alkalmazások ill. feltörekvő operációs rendszerek (főként Linux, Palm) támadásai ellen.

Az MS hivatalosan csak annyit árult el a tervről, hogy "új Internetes felhasználói tapasztalat lesz a fejlesztők, fogyasztók és vállalatok számára". Szakértők szerint az új kezdeményezés várhatóan Internet szolgáltatások és alkalmazások csomagja lesz, amely a Windows 2000-et részben helyettesíti, részben együttműködik azzal.

A Microsoft úgy ítéli meg, hogy a június 1-i dátumot tartva a fórum inkább a perrel kapcsolatos eseménnyé változott volna, amit érthető módon el kívánnak kerülni.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.