:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 29. 13:35

Az IBM egyesíti szervergyártó és chipgyártó részlegeit

Az IBM hamarosan bejelenti, hogy egyesíti félvezetőgyártó és szervergyártó üzletágait -- értesült a CNET.

Az IBM hamarosan bejelenti, hogy egyesíti félvezetőgyártó és szervergyártó üzletágait -- értesült a CNET.

A Systems Group és a Technology Group házasságából születő divíziót Systems and Technology Groupnak fogják hívni és a jelenleg még különálló részlegek vezetői -- Bill Zeitler és John Kelly -- irányítják majd. A lépés célja, hogy a processzorokat fejlesztő mérnökök és a szerverek tervezői szorosabban együttműködhessenek. Az átszervezés nem jár elbocsátásokkal. Az IBM egyelőre nem kommentálta az információt.

Az IBM szervercsaládja jelenleg négy termékvonalat tartalmaz: az Intel-alapú eServer xSeriest, a UNIX-ot futtató eServer pSeriest, a mainframe-osztályú eServer zSeriest, valamint a korábban AS/400 néven ismert eServer iSeriest. A négy különféle szervercsaládot fejlesztő részlegeket 2000-ben egyesítette az IBM, majd 2003-ban a divízió része lett a tárolóeszközöket gyártó üzletág, így alakult ki a Systems Group mai formája.

Az IBM Systems Groupnak mintegy 13 ezer, a Technology Groupnak 17 ezer alkalmazottja van. A Technology Group részeként a félvezetőgyártó részleg az IBM termékekben felhasznált chipeken kívül szerződéses beszállítója többek között az Apple, Sony, Microsoft, Qualcomm, Xilinx, NVIDIA, VIA Technologies vállalatoknak.

Amint az ismert, a Technology Group az utóbbi időben rendre veszteségeket halmozott fel. A divízió része volt a merevlemez-gyártó üzletág, amelyet a Hitachi vásárolt meg az IBM-től. A legutóbbi negyedévben a Technology Group 34 millió dollár veszteséget ért el, de az IBM vezetői szerint az idén már bizonyosan nyereséges lesz.

Szakértők szerint a Systems Group és a Technology Group egyesítése aggodalmakat kelthet a félvezetőgyártó üzletág ügyfelei körében. A megbízók esetleg attól tarthatnak, hogy az IBM rendkívül modern East Fishkill-i chipgyártó üzemében az IBM saját termékeié lenne az elsőbbség és leszűkülne a rendelkezésre álló szabad gyártókapacitás.

"Az ügyfelek aligha látják szívesen, hogy a termékeik gyártása késedelmet szenved, mert a Power processzoroké az elsőbbség" -- mondta Jonathan Eunice, az Illuminata elemzője., aki attól tart, hogy az egyesült részleg túl nagy lesz, túl sok eltérő termékkel és túl sok különféle érdekkel.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.