Szerző: Ady Krisztián

2004. január 5. 15:01

GPL licencet sért a KiSS asztali DivX-lejátszók belső programja?

Érdekes információkat közölt a KiSS Technologies DivX állományokkal is megbirkózó DVD-lejátszói belső szoftverével kapcsolatosan az Mplayer HQ . A médialejátszó szoftvert fejlesztők meglehetősen ismerős kódrészletekre bukkantak a Linux operációs rendszerre épülő asztali DVD-lejátszók belső programjában.

Érdekes információkat közölt a KiSS Technologies DivX állományokkal is megbirkózó DVD-lejátszói belső szoftverével kapcsolatosan az Mplayer HQ. A médialejátszó szoftvert fejlesztők meglehetősen ismerős kódrészletekre bukkantak a Linux operációs rendszerre épülő asztali DVD-lejátszók belső programjában.

A számos kódrészlet egyezősége a fejlesztők szerint arra utal, hogy a KiSS programozói felhasználták -- ellopták? -- a GPL licenccel rendelkező Mplayer lejátszóprogram bizonyos részeit, kódjait a DVD-lejátszók feliratkezelésésének megoldásához. Az egyezőségre felfigyelő fejlesztők időközben más modullal, a MAD (libmad) audiokodekkel kapcsolatosan, sőt, a libjpeg kódrészleteivel egyező sorokat is találtak a meghajtóprogramban.

A KiSS asztali DVD-lejátszóit egy CD-lemezről frissíthető, uClinux nevű operációs rendszer vezérli, melynek legújabb, 2.8-as verziószámmal ellátott változata éppen az elmúlt napokban vált elérhetővé a KiSS honlapján. Az új szoftver Windows Media Audio támogatást és több, korábban felfedezett hiba javítását nyújtja.

Az "eltulajdonítást" bizonyító kódrészletekről az Mplayer HQ angol nyelvű szekciójában olvasható bővebb információ.

a címlapról