:

Szerző: Barna József

2003. november 3. 10:23

Keresőt keres a Microsoft

A Microsoft szemet vetett az internetes keresők piacára. A szoftveróriás, miután a Google felvásárlását célzó tárgyalásai zátonyra futottak, saját fejlesztésű keresőtechnológiával próbál versenyre kelni a nagyokkal.

A Microsoft szemet vetett az internetes keresők piacára. A szoftveróriás, miután a Google felvásárlását célzó tárgyalásai zátonyra futottak, saját fejlesztésű keresőtechnológiával próbál versenyre kelni a nagyokkal.

A New York Times pénteki számában megjelent híradás szerint a tőzsdei szereplésre készülő Google az utóbbi hónapokban számos befektetési bankkal tárgyalt a tőzsdei bevezetés lehetőségeiről. Ekkoriban kereste meg a vállalatot a Microsoft, amely az együttműködés és egy esetleges felvásárlás lehetőségeivel kapcsolatban puhatolózott. A Google vezetői azonban kevés érdeklődést mutattak a szoftvervállalat ajánlata iránt. A keresők keresője amúgy sem lenne kis falat, még a Microsoft számára sem: becslések szerint a tőzsdei bevezetést követően 15-25 milliárd dollárra rúg majd a vállalat piaci értéke.

A sikertelen ajánlatot követően a Microsoft egy olyan projektet indított el, amelynek célja internetes keresőtechnológiák kifejlesztése. A munkához számos szakembert szerződtetett a vállalat, köztük a Yahoo által felvásárolt Overture Services korábbi technológiai igazgatóját, Paul Ryant. Kirk Koenigsbauer, az MSN projektért felelős vezetője elmondta, mindenképpen saját fejlesztésű és hosszú távú megoldásokban gondolkodnak, ezért jelentős összegeket fektetnek a fejlesztésbe.

Egyesek úgy vélik, a Microsoft hasonló stratégiát kíván folytatni a keresőmotorok esetében, mint a 90-es évek elején a böngészőpiacon. Mások azonban úgy látják, a Netscape-pel ellentétben a Google nem jelent közvetlen veszélyt a vállalat üzletmenetére: a keresőtechnológia csupán egy lehetőség az MSN hálózat szolgáltatásainak és általában a Microsoft szoftvereinek fejlesztésére. A szoftveróriás következő generációs, jelenleg Longhorn néven ismert operációs rendszere a hírek szerint integrált keresőrendszert tartalmaz majd.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.