Szerző: Barna József

2003. október 15. 11:26

Bemutatkozott a Transmeta Efficeon

A Transmeta tegnap a Microprocessor Forum rendezvényen bemutatta az elsősorban kisméretű és mainstream noteszgépekbe szánt, energiatakarékos Efficeon TM8000 processzorcsaládot. Az új architektúra általános célú számítások során akár 50 százalékkal is jobb teljesítményt nyújthat, mint elődje.

A Transmeta tegnap a Microprocessor Forum rendezvényen bemutatta az elsősorban kisméretű és mainstream noteszgépekbe szánt, energiatakarékos Efficeon TM8000 processzorcsaládot. Az új architektúra általános célú számítások során akár 50 százalékkal is jobb teljesítményt nyújthat, mint elődje.

Amint David Ditzel, a vállalat főmérnöke kiemelte, az Efficeon processzor egy teljesen új design, amelyet az alapoktól kezdve újraterveztek. A jelenlegi 128 bites szóhosszal dolgozó Transmeta-architektúrával szemben az Efficeon 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word -- hosszú utasításszavú) lapka, ami egyben azt is jelenti, hogy a TM5x00-nél órajelenként kétszer több (legfeljebb 8) utasítás feldolgozására képes. A processzor integrált DDR400 memóriavezérlőt és 4x AGP-vezérlőt tartalmaz, valamint a nyolcadik generációs AMD processzorokhoz hasonlóan HyperTransport interfészen keresztül kommunikál az alaplapi chipekkel.

Az Efficeon TM8600 processzor 64 kbyte elsőszintű adat- és 128 kbyte elsőszintű utasítás-gyorsítótárral, valamint 1 Mbyte másodszintű cache-sel rendelkezik. A lapka teljesen kompatibilis az x86-os utasításkészlet-architektúrával és támogatja az SSE és SSE2 utasításkészleteket is.

Az új lapka a jelenlegi modelleknél 47%-kal kedvezőbb fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, míg teljesítménye azok 2-3,5-szerese. A teljesítménynövekedés a hatékonyabb Code Morphing-implementációnak is köszönhető. A Code Morphing alkalmazás feladata, hogy az x86 utasításokat valós időben öntse a Crusoe VLIW-magja által értelmezhető és végrehajtható formába. A Code Morphing szoftver optimalizálásával anélkül növelhető a Crusoe chipek számítási sebessége, hogy a szilíciumon változtatni kellene.

Az Efficeon támogatja a Transmeta LongRun energiatakarékos megoldását is. Ez a processzor terhelésétől függően folyamatosan változtatja a működési frekvenciát és a tápfeszültséget. A vállalat egyben bejelentette a következő generációs Efficeon modellekben debütáló LongRun 2 technológiát is, amely szoftveres úton képes a tranzisztorok szivárgási áramának terheléstől függő befolyásolására. A LongRun 2 elsőként a 90 nanométeres technológiával gyártott lapkákban jelenhet meg.

A standard modellnek számító TM8600 processzor 29 x 29 milliméteres, 783 tűs FC-OBGA tokozásban, míg az 512 kbyte másodlagos gyorsítótárral ellátott TM8620 modell 21 x 21 milliméteres tokozásban kerül forgalomba. Az 1 és 1,3 GHz közötti sebességen debütáló lapkákat kezdetben a TSMC gyártja 0,13 mikronos gyártástechnológiával. A jövő év második felétől azonban a processzorok már a Fujitsu üzemeiben készülnek: a Japánban 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott modellek sebessége eléri majd a 2 GHz-et.

Az ígéretes processzor sorsa azonban minden bizonnyal az azt felkaroló partnerek súlyától és számától függ majd. Jó hír a Transmeta számára, hogy az NVIDIA bejelentette az Efficeon processzorokhoz szánt déli híd lapkáját. Az nForce3 Go120 HyperTransport interfészen keresztül kapcsolódik a processzorhoz, kezeli az UATA-133 perifériákat, az USB 2.0 eszközöket, valamint rendelkezik 10/100 hálózati és hatcsatornás audiovezérlővel. A PC-gyártók közül azonban néhány kisebb cég mellett kizárólag a vállalat korábbi partnerei, így a Fujitsu, a Hewlett-Packard, a Sharp és a testre erősíthető eszközöket fejlesztő Xybernaut Corporation kötelezte el magát az új lapka mellett.

Az Efficeon processzorról a Transmeta megújult honlapján olvashatók további részletek.

a címlapról