Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 25. 16:02

Lendületben az Acer notebook-gyártó üzletága

A legnagyobb tajvani, márkás notebook-gyártóként ismert Acer képviselője szerdán, a Computex kiállításon tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei negyedik negyedévben a noteszgép-eladások 40 százalékos növekedésére számít, amelynek oka elsősorban a vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkező, Intel Centrino platformra épülő modellek népszerűsége.

A legnagyobb tajvani, "márkás" notebook-gyártóként ismert Acer képviselője szerdán, a Computex kiállításon tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei negyedik negyedévben a noteszgép-eladások 40 százalékos növekedésére számít, amelynek oka elsősorban a vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkező, Intel Centrino platformra épülő modellek népszerűsége.

Campbell Kan, az Acer notebookokért felelős termékigazgatója elmondta, hogy a vállalat forgalmában 65 százalékát adják a hordozható számítógépek. "A negyedik negyedév mind az Acer, mind pedig a globális PC-piac szempontjából nagyon jónak ígérkezik" -- közölte Kan. "A piac két évig halódott, azonban az emberek végre ismét elkezdtek számítógépeket vásárolni."

Kan becslései szerint az Acer a tavalyi negyedik negyedévhez képest akár 30-40 százalékkal tudja növelni az eladott notebookok számát, ez akár 600 ezer értékesített konfigurációt is jelenthet. A tajvani vállalat jelenleg a hatodik legnagyobb notebook-gyártó, a cég piaci részesedése 5,4 százalék. Kan elmondta, hogy a jövő évben az Acer az idei 1,8-2 millióról 2,8-3 millióra kívánja növelni az eladott noteszgépek számát. A költségek csökkentése érdekében már az Acer is szerződéses gyártókkal gyártatja egyes notebookjait.

"Az elkövetkező 3-5 év alatt a noteszgépek piaca végig nagyobb ütemben növekedik majd az asztali gépekénél" -- véli Kan, aki szerint a növekedés hátterében részben a vezeték nélküli internetezésre kialakuló igény áll majd. Ennek az igénynek a kielégítésére jött létre az Intel Centrino platform, amely vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaz. Kan szerint az Acer által gyártott gépek 40 százaléka Centrino technológiára épül.

A tajvani vállalatok adják a világ notebook-gyártásának több mint felét. A tajvani Market Intelligence Center adatai szerint 2002-ben a helyi cégek összesen 18 millió noteszgépet gyártottak, míg egy évvel korábban 14 milliót. Eközben az összeszerelt asztali számítógépek száma 25 millió maradt.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.