:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 18. 08:44

Az amerikai képviselőház támogatja az internetes adók tilalmát

Az amerikai képviselőház szerdán amellett szavazott, hogy véglegessé teszik az internetfelhasználással kapcsolatos adók tilalmát, és arra kérnek kilenc államot, hogy töröljék el a hozzáférési díjakra vonatkozó jelenlegi adókat.

Az amerikai képviselőház szerdán amellett szavazott, hogy véglegessé teszik az internetfelhasználással kapcsolatos adók tilalmát, és arra kérnek kilenc államot, hogy töröljék el a hozzáférési díjakra vonatkozó jelenlegi adókat.

A törvényhozók megállapodtak abban, hogy az internet-hozzáférésre és -forgalomra vonatkozó adók novemberben lejáró moratóriumát egy törvénnyel kell véglegessé tenni, egyúttal meg kell szüntetni azt a rendelkezést, miszerint egyes államok kiszabhattak ilyen adókat, ha azok még azelőtt érvényben voltak, mielőtt a tilalmat először megszavazták 1998-ban.

Az adótilalom mindenféle internet-hozzáférésre vonatkozna, beleértve a drágább és gyorsabb kapcsolatokat is, amelyeket egyes államokban megadóztatnak. A tilalom ugyanakkor nem vonatkozna az online forgalmi adókra, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében ezek már jelenleg is be vannak tiltva, kivéve azt az esetet, amikor a kiskereskedelmi cég jelenléte erős az adott államban.

Az amerikai kongresszus az eredeti adótilalmat 1998-ban szavazta meg, ez megakadályozza azt, hogy az államok és a helyi kormányzatok új adótípusokat vezethessenek be, amelyek fékeznék az új médium növekedését. 1992-ben a Legfelsőbb Bíróság egy olyan ítéletet hozott, miszerint az államok nem vethetnek ki adókat olyan tranzakciókkal kapcsolatban, amelynél a kiskereskedőnek nincs fizikai jelenléte az adott államban.

A támogatók szerint a végleges adótilalom eltüntethetné a bizonytalanság felhőjét az internetes kereskedelem jövőjével kapcsolatban. "A moratórium véglegessé tételének megakadályozása ahhoz vezetne, hogy az államok adók bonyolult hálózatát vetnék ki, ami bizonytalanságot eredményezne az IT-ipar számára, márpedig ez a gazdaság azon szektora, amely nem engedhet meg további kudarcokat" -- mondta James Sensenbrenner wisconsini republikánus képviselő, a Képviselőház Jogi Bizottságának elnöke.

A törvény kilenc államban tiltaná be az internet-hozzáféréssel kapcsolatos adókat. Sheila Jackson-Lee texasi demokrata képviselő arról panaszkodott, hogy a lépés eredményeként az államok fontos bevételektől esnek el. A képviselőház többsége viszont úgy véli, hogy a kiesett bevételeket messze felülmúlják a feljövőben lévő e-kereskedelemnek nyújtott előnyök.

"Bár ez a törvény szükségszerűen azzal jár, hogy egyes államokban (potenciálisan) csökkennek a bevételek, ugyanakkor a tilalom elősegíti a széleskörű internetfelhasználást, korrektül és technológiától függetlenül" -- jelentette ki Melvin Watt, észak-karolinai demokrata képviselő.

Az adótilalom várhatóan némi akadályba fog ütközni a Szenátusban, mivel egyes törvényhozók azt szeretnék, ha lenne egy olyan ígéret az új törvényben, miszerint az államok kivethetnének adókat az online eladásokkal kapcsolatban, ha elegendő állam egyszerűsíti adótörvényeit.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.