Szerző: Ady Krisztián

2003. augusztus 1. 14:18

4 milliárd dolláros pert nyert a Motorola a török Telsim kommunikációs vállalat ellen

A Telsim elnöke, Hakan Uzan és rokona, Cem Uzan politikus. Az Uzan család kezében van a török Telsim telekommunikációs vállalat
[fotó: washingtonpost.com]
[News.com, washingtonpost.com] A Motorola szerdán jelentette be, hogy megnyerte az elmúlt évszázad egyik legnagyobb csalóinak kikiáltott, török Uzan család ellen indított pert. A New York-i kerületi bíróság megalapozottnak találta a Motorola vádjait, miszerint az Uzan család az általa irányított Telsim Mobile Telecommunication Services-en keresztül becsapta a vállalatnak 1,8 milliárd dollár kölcsönt nyújtó Motorolát és a hálózatépítésre kapott pénzt személyes számlákra, valamint más, szintén a család által birtokolt cégeknek utalta át.

A bíróság az Uzan család tagjait 2,13 milliárd dollár visszafizetésére és további 2,13 milliárd dollár kártérítés, büntetés megfizetésére ítélte.

A Motorola -- a finn Nokiával közösen -- 1998-ban nyújtott pénzügyi segítséget a 68 milliós Törökországban működő apró mobilkommunikációs vállalatnak, hogy az ország vezető mobilszolgáltatójává válhasson. A egyesült államokbeli telekom "lufi" 2000-beli kipukkanását követően a Motorola szerette volna viszontlátni a kölcsönt, vagy annak legalább egy kis részét török partnerétől, egy kisebb összegről sikerült is megegyezniük.

Ezt követően mindkét oldal bűncselekményekkel, csalással vádolta a másik két felet: a Motorola szerint az Uzan család szélhámosságot követett el, mellyel megsértette a törvényeket, a Telsim pedig fizetett hirdetést tett közzé vezető amerikai újságokban, miszerint a Motorola nem őszinte a részvényesekkel a Telsimmel kötött ügylettel kapcsolatban.

A Motorola ügyvédjei szerint az Uzan család dollármilliárdokat lopott el a Telsim segítségével, az eltulajdonított pénzt pedig csak az Uzan család számláiról lehet visszaszerezni. A két vállalat több országban pereskedik egymással, többek között Angliában is pert indított egymás ellen.

a címlapról