Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 31. 11:07

824 ezer TmpC pontos rekorderedményt ért el a HP-UX operációs rendszert futtató HP Integrity Superdome szerver

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy a HP-UX operációs rendszert futtató, 64 darab Madison 6M magos Itanium 2 processzort tartalmazó Integrity Superdome szervere 824 ezer TpmC pontos rekorderedményt ért el az online trakzakciófeldolgozási teljesítményt vizsgáló TPC-C tesztben.

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy a HP-UX operációs rendszert futtató, 64 darab "Madison 6M" magos Itanium 2 processzort tartalmazó Integrity Superdome szervere 824 ezer TpmC pontos rekorderedményt ért el az online trakzakciófeldolgozási teljesítményt vizsgáló TPC-C tesztben.

Az előző rekordot az IBM tartotta: a Nagy Kék július 1-én tette közzé eServer p690 "Regatta" számítógépének eredményeit. A 32 darab Power4+ processzorral felszerelt, AIX operációs rendszert és DB2 adatbázis-kezelő alkalmazást futtató szerver 763 898,39 tpmC pontot ért el, míg ár-teljesítmény viszonya 8,44 dollár/tpmC volt.

A HP és az IBM rivalizálása már hónapok óta tart, azonban a HP most először tett közzé az Integrity Superdome szerverrel kapcsolatban olyan TPC-C eredményt, amely HP-UX operációs rendszeren készült. A csúcskategóriás szerveren korábban kizárólag Windows Server 2003 környezetben készültek TPC-C teszteredmények. Az Integrity Superdome legjobb windowsos teszteredménye 707 ezer TpmC pont volt, 9,13 dollár/TpmC ár-teljesítmény viszony mellett.

Noha a HP-UX operációs rendszert futtató Integrity Superdome online tranzakciófeldolgozási teljesítménye nagyobb a Windows Server 2003-at futtató kivitelnél, a konfiguráció lényegesen többe is kerül, 5,1 millió dollár helyett 6,8 millió dollárba.

A HP ezen felül tegnap közölte, hogy megkezdte 32 darab EV7 processzoros AlphaServer GS1280 szerverének szállítását. A számítógépnek még az idén megjelenik a 64 processzoros változata is. A HP a tervek szerint 2004-ben dobja piacra az utolsó Alpha processzort, az EV7 továbbfejlesztésének számító EV79-et.

Amint az ismert, az Alpha rendszereket gyártó Digital Equipment Corporationt felvásárló Compaq 2001 őszén bejelentette, hogy felhagy az Alpha termékcsalád fejlesztésével és összes nagyvállalati szerverét Itanium alapokra helyezi át. Az Alpha tervezőmérnökök az Intel alkalmazásába kerültek, ahol a következő generációs Itanium modelleken dolgoznak. A Compaqot tavaly tavasszal vásárolta fel a HP, amely az Intellel együtt az Itanium megálmodója és társfejlesztője.

a címlapról