Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 24. 11:14

Az IBM ma mutatja be Opteron processzoros szerverét

Az IBM várhatóan a ma kezdődő ClusterWorld rendezvényen jelenti be AMD Opteron processzorokra épülő szerverét. A bejelentés helyszínéül szolgáló rendezvény témájából könnyen kikövetkeztethető, hogy a számítógépeket a Nagy Kék elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

Az IBM várhatóan a ma kezdődő ClusterWorld rendezvényen jelenti be AMD Opteron processzorokra épülő szerverét. A bejelentés helyszínéül szolgáló rendezvény témájából könnyen kikövetkeztethető, hogy a számítógépeket a "Nagy Kék" elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

A fürtözés az utóbbi időben rendkívüli módon elterjedt módszerré vált nagy számítási kapacitást igénylő alkalmazások futtatására. Az elgondolás lényege, hogy a "szuperszámítógépeket" több, olcsó, 1, 2 vagy 4 processzort tartalmazó rendszerből állítják össze. Az ilyen jellegű, tudományos célú fürtök rendszerint Linux operációs rendszert futtatnak.

Az IBM szerint azok a szervezetek, amelyek már "befogadták" az AMD processzoros rendszereket, rendkívül nagy várakozással tekintenek az Opteron-alapú konfiguráció elé. Dave Turek, az IBM "Deep Computing" részlegének vezetője szerint ez elsősorban kutatólaboratóriumokat takar. Jelenleg az IBM az egyetlen jelentős szervergyártó, amely felkarolta az AMD nyolcadik generációs processzorát, a többi vállalat egyelőre nem jelezte, hogy alkalmazná az Opteront.

A két Opteron processzort tartalmazó, 1U (1 rack unit, 1,75") magas számítógépet a Newisys tervei alapján készíti el az IBM. Információink szerint a konfiguráció termékneve eServer xSeries x35 lesz. A készülék az AMD-8000 lapkakészletre épül, 2 darab 64 bites AMD Opteron processzort tartalmaz, és 512 Mbyte-tól egészen 16 Gbyte-ig bővíthető DDR333 szabványú memóriamodulokkal. Található továbbá benne két Gigabit Ethernet vezérlő, egy U320 SCSI-vezérlő, valamint két PCI-X bővítőhely. A rendszerfelügyeleti feladatok ellátásáról egy alaplapra integrált PowerPC processzor gondoskodik.


Newisys 1U szerver két Opteron processzorral

Amint az ismert, a maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. Az asztali számítógépekbe szánt Athlon 64-gyel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel (6,4 Gbyte/sec/interfész) rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 0,13 mikronos SOI (silicon on insulator) technológiával készül és 940 tűs kerámia mPGA tokozásban kerül forgalomba, körülbelül 105,9 millió tranzisztort tartalmaz, magmérete 193 mm2, és 1,55 Volt tápfeszültséget igényel.

a címlapról