Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 5. 11:18

Késnek a Sun következő generációs UltraSPARC processzorai

David W. Yen
David W. Yen
[CNET, HWSW] A Sun Microsystems közölte, hogy késést szenved két új UltraSPARC processzorának premierje. David Yen, a vállalat processzorfejlesztő részlegének vezetője elmondta, hogy az UltraSPARC IV 2003 vége helyett csak 2004 elején kerül piacra, az UltraSPARC V megjelenése pedig 2005-ről 2006-ra tolódik.

A 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott UltraSPARC IV két processzormagot tartalmaz egy lapkán (CMP). Ehhez képest jelentős előrelépést jelent majd az UltraSPARC V, mely a Sun szerint ötször nagyobb teljesítményt nyújt, mint a jelenleg kapható UltraSPARC-változatok, részben áttervezett magra épül, két utasításszál kezelésére képes és kibővített VIS utasításkészlettel rendelkezik. Az UltraSPARC V már 90 nanométeres csíkszélességgel készül.

Kevin Krewell, a tekintélyes Microprocessor Report című szaklap szerkesztője úgy véli, egy negyedéves csúszás a szerverpiacon nem számít jelentősnek, ugyanis a számítógépek életciklusa lényegesen hosszabb mint a PC-ké. "Egy negyedév után már érezhető a hatás" -- mondta Krewell aki arra számított, hogy az UltraSPARC IV már az év végén piacra kerül.

A Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója, Scott McNealy 2002 októberében jelentette be, hogy az UltraSPARC IV körülbelül egy éven belül a piacon lesz. Az UltraSPARC V késése Krewell szerint azonban egyáltalán nem váratlan. A Sun jelenlegi csúcskategóriás processzora, az UltraSPARC III több mint egy éves késéssel került piacra.

A Sun egy február végi rendezvényen vázolta a "Throughput Computing" névre keresztelt stratégiáját, mely a következő generációs UltraSPARC processzorok tervezési elveit foglalja össze. A stratégia, melynek kulcsszava a chip multithreading (CMT), a teljesítmény radikális növelésének módját a többszálú végrehajtás hardveres támogatásában látja. A vállalat tervei szerint néhány éven belül olyan lapkák látnak napvilágot, melyek egyetlen chipben számos, több programszál végrehajtására képes processzormagot egyesítenek.

a címlapról