Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 8. 11:47

Katonai célú Tablet PC-t mutatott be az Xplore

Az Xplore Technologies kedden jelentette be iX104-TPC típusú Tablet PC számítógépének kereskedelmi megjelenését. A konfigurációt elsősorban terepen dolgozó márnököknek és hadseregeknek ajánlja a gyártó.

Az Xplore Technologies kedden jelentette be iX104-TPC típusú Tablet PC számítógépének kereskedelmi megjelenését. A konfigurációt elsősorban terepen dolgozó márnököknek és hadseregeknek ajánlja a gyártó.

A számítógép egy 866 MHz-en működő ultra-alacsony feszültségű mobil Pentium III processzorra épül, 10,4 hüvelyk átlójú színes kijelzőt tartalmaz és számos vezeték nélküli hálózati alkatrésszel bővíthető. A Windows XP Professional vagy Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerre épülő konfiguráció támogatja a 802.11b, CDMA2000 1XRTT, GSM/GPRS csatlakozást, az év vége előtt pedig megjelenik hozzá a Bluetooth és a dGPS modul is.

A készülék megfelel a MIL-STD810F katonai szabványnak, ami azt jelenti, hogy -20 és 60 Celsius fok között képes működni, ellenáll akár a 95 százalékos páratartalomnak is, akár 1,5 méterről is leejthető a betonra, vízbe meríthető, por- és ütésálló, valamint nem tesz kárt benne a közvetlen napsugárzás sem. Az Xplore számítógépe többrétegű, magnézium-ötvözetből készült házban kapott helyet.

A 2 kilogramm tömegű Tablet PC-t 4500 mAh kapacitású lítium-foszfát akkumulátorral szállítják, de kiegészítőként rendelhető hozzá egy 9000 mAh kapacitású második akkumulátor is, amely 6 óra üzemidőt tesz lehetővé. A készüléket felszerelték még egy belső akkumulátorral is, így az akkumulátorok cseréje akár a terepen is megtörténhet anélkül, hogy a rendszert ki kellene kapcsolni.

A számítógép kijelzője a beépített szenzortól kapott információk alapján automatikusan választ a külső és belső fényviszonyokhoz optimalizált működési módok közül. A számítógéphez ujjlenyomat-olvasó is csatlakoztatható lesz, ennek fejlesztése azonban jelenleg is folyik. A készüléket a tajvani Wistron készíti az Xplore számára.

a címlapról