:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 16. 11:16

Digital Community Center Miskolcon -- a HP újabb beruházása a "digitáis szakadék" felszámolásáért

[Noguchi] A Miskolci Egyetemen szombaton felavatták a HP és a Fondazione Eni Enrico Mattei és a Tigáz közös projektje keretében létrehozott Digital Community Centert. A központ célja, hogy a digitális írástudás oktatásával környezettudatos magatartásra nevelje a fiatalokat és a régió lakosságát.

[Noguchi] A Miskolci Egyetemen szombaton felavatták a HP és a Fondazione Eni Enrico Mattei és a Tigáz közös projektje keretében létrehozott Digital Community Centert. A központ célja, hogy a digitális írástudás oktatásával környezettudatos magatartásra nevelje a fiatalokat és a régió lakosságát.

A miskolci Digital Community Center célja egy olyan technikai információs központ létrehozása, amely a helyi közösség léte szempontjából fontos kérdésekkel foglalkozik, s az on-line oktatás kulturális centrumaként szolgál. Az oktatási intézmények infrastrukturális hiányosságait (pl. a multimédiás könyvtárak hiányát) kiküszöbölve modern technikai eszközöket tesz elérhetővé, növeli a fiatalok érdeklődését az informatika iránti, hozzájárul ismereteik bővítéséhez, valamint biztosítja környezettudatos oktatásukat.

A projekt központi feladata, hogy a HP támogatásával magas technikai színvonalú oktatóközpontot hozzon létre a kiválasztott terület lakosai számára, és azt a jelenlegi európai normáknak megfelelően új készségek elsajátításához szükséges hardverekkel szerelje fel. A projekt alapeszméje, az úgynevezett "e-inclusion" alapján kialakított oktatóközpontban lehetőség nyílik civilszervezetek bevonásával a kreatív szellemiség, a térség saját jövőképének megvalósítására. A központ katalizátorként működve elősegíti a közösség szempontjából fontos kezdeményezések koordinálását, s egyben kaput jelent a világ hasonló problémákkal, kihívásokkal rendelkező közösségei felé. Az így kialakuló virtuális partnerség révén immár világméretű kommunikáció indulhat meg, melyet már nem gátolnak határok, kultúrák és időzónák.

2002 és 2003 során a HP további központokat nyit majd Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) országaiban. A HP az EMEA régió informatikailag elmaradott településein már több, hatékonyan működő, sikeres digitális falut nyitott meg: a ghánai Kumasi-ban (Ashanti királyság), a dél-afrikai Dikhatole-ben (Johannesburg környékén), illetve Franciaországban, a Párizstól északra elhelyezkedő Seine-St-Denis-ben.

Amikor kiválasztja a Digital Community faluk és központok helyszínét, a HP olyan közösségeket keres, amelyek alkalmasak egy hatékony közösségi hálózat kialakítására, megfelelő erőforrásokkal rendelkeznek a projekt támogatására, vezetőik átgondolt közösségfejlesztési tervet dolgoztak ki, és rendelkeznek minden, a hálózat hosszú távú működtetéséhez szükséges jellemzővel.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.