:

Szerző: roberto

2002. november 12. 12:27

A napokban kerül a boltokba a SuSE Linux 8.1 Professional magyar kiadása

A SuSE Linux Magyarország tegnap

[HWSW] A SuSE Linux Magyarország tegnap mutatta be a SuSE Linux 8.1 Professional magyar kiadását. Az új verzió a SuSE Linux ötödik magyar kiadása, és egyben az első olyan SuSE Linux is, amelynek a gyártása (részben) Magyarországon történik. A szoftvert hordozó lemezek ugyan továbbra is a német központban készülnek, de például a mellékelt kézikönyveket már itthon nyomták.

Szentiványi Gábor, a SuSE magyarországi irodájának vezetője elmondta, hogy jelentős beruházások történtek a gyártás Magyarországra hozatalával együtt, és ennek a költséghatékonyságon túl is vannak következményei: a SuSE termékekből és szolgáltatásokból származó forgalom mintegy nyolcvan százaléka az országban marad, így hatékonyabban lehet felhasználni fejlesztési és marketingtervek megvalósítására.

A termék a szokásos 7 darab CD-ROM mellett egy DVD-t is tartalmaz, amelyről az alapértelmezett opciókkal akár 15 perc alatt föltelepül a teljes SuSE környezet a megújult KDE 3 desktoppal, az OpenOffice irodai programcsomaggal, magyar szóellenőrzővel, és számtalan egyéb eszközzel együtt. Újdonság a 8.1-es SuSE Linuxban a Yast2 profilkezelő modulja és a továbbfejlesztett tűzfalbeállítás. A rendszer a multimédiában is tud újat mutatni: a magyar fejlesztésű UHU Linux után a SuSE Linuxba is bekerült a Gereöffy Árpád vezetésével fejlesztett MPlayer csomag és K3B néven egy új, könnyen kezelhető CD-író alkalmazás mutatkozik be.

Az alapértelmezett nyomtatási alrendszer -- más disztribúciókhoz hasonlóan -- a CUPS lett, lecserélték a rendszer összeállítói Sendmail-t a Postfix MTA-ra, és megváltozott a rendszerbetöltő, a LILO ugyan még ott van a telepítőkészletben, de a feladatát már a GRUB látja el.

A komplett csomaghoz két darab kézikönyvet kap a vásárló, ez nagyjából ezer oldalnyi dokumentációt jelent, a magyar kiadás dokumentációja hosszabb a nemzetközi változathoz mellékeltnél, és hasznos információkat tartalmaz például a naplózó fájlrendszerekről (ext3, reiserfs, jfs, xfs). A disztribúció a 2.4.19-es kernelre és a glibc 2.2.5-ös verziójára épül, az alapértelmezett fordító a GCC 3.2-es kiadása. A szoftver várhatóan még ezen a héten felkerül a boltok polcaira, a 7 CD-t, 1 DVD-t, dokumentációt, és 90 napos telepítési terméktámogatást tartalmazó doboz javasolt végfelhasználói ára bruttó 21900 forint maradt.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.