Szerző: Ady Krisztián

2002. október 21. 10:48

A Nortel viszonylag jó eredményekkel zárta a harmadik negyedévet

[WSJ] A kanadai Nortel Networks csütörtökön a tőzsdei zárás után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, a cég vesztesége a várakozásoknak megfelelően 1,8 milliárd dollár (részvényenként 42 cent) volt, míg a forgalom 36%-kal esett vissza. A Brampton (Ontario) központú távközlésiberendezés-gyártó közölte, hogy a veszteség jelentős összegű egyszeri tételeket tartalmaz.

A vállalat harmadik negyedéves pro forma vesztesége 420 millió dollárra (részvényenként 10 centre) csökkent, szemben a tavalyi 2,18 milliárd dolláros (részvényenként 68 centes) pro forma veszteséggel. A First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 11 centes pro forma veszteségre számítottak.

Miután a távközlési szolgáltatók továbbra is visszafogják kiadásaikat, a Nortel forgalma 2,36 milliárd dollárra csökkent, ez megfelelt az előrejelzéseknek. 2001 hasonló időszakában a cég forgalma 3,69 milliárd dollár, a nettó veszteség 3,47 milliárd dollár (részvényenként 1,08 dollár) volt.

A cég az utóbbi negyedévben 1,38 milliárd dollár értékben könyvelt el egyszeri tételeket: 599 millió dollár átszervezési költséget, 595 millió dollár cégérték-leírást az optikai hálózati részleggel kapcsolatban, 60 millió dollár akvizícióval kapcsolatos költségeket és 125 millió dollár nettó nyereségadó költséget.

A Nortel bejelentette, hogy a negyedév végén 4,59 milliárd dollár készpénze volt a cégnek. A cég részvényárfolyama 60 cent alatt volt az elmúlt hetekben, ezért a befektetők figyelmen kívül hagyták a cég látszólag nagy készpénztartalékait, és a 4,6 milliárd dolláros adósságra összpontosítottak. A szakértők szerint további költségek várhatók az átszervezésekkel kapcsolatban, és továbbra is negatív marad a működésből származó cash flow.

"Továbbra is a készpénzgazdálkodásra fogunk összpontosítani és azt várjuk, hogy elegendő készpénz áll rendelkezésre a jelenlegi üzleti modell finanszírozására" -- mondta Doug Beatty, a Nortel pénzügyi vezérigazgatója.

A cég arra számít, hogy a negyedik negyedéves pro forma eredmények jobbak lesznek a harmadik negyedéves eredményeknél. A Nortel szerint 2003 második negyedévében sikerül először pro forma nyereséget elérni.

Frank A. Dunn
Frank A. Dunn

"A legfontosabb dolog számomra az, hogy újra nyereséges legyen a vállalat. A harmadik negyedéves teljesítmény megerősíti, hogy jól haladunk ezen az úton. A negyedik negyedévben pedig tovább fog javulni a pro forma profit" -- mondta Frank Dunn, a Nortel elnök-vezérigazgatója.

"Összességében a vállalat a várakozásoknak megfelelően teljesített. A bruttó haszonrés egyértelműen jól alakult" -- mondta Greg Teets, az A.G. Edwards and Sons elemzője. "Ha a cégnek sikerül elérnie a nyereségességet a jövő év közepén, akkor a készpénz nem lesz fontos tényező. Egyébként sem valószínű, hogy gondok lennének a készpénzállománnyal. Általánosságban nem hiszem, hogy nagy meglepetések lennének."

A Nortel közölte, hogy a várakozások szerint sikerül elérni a 2,4 milliárd dolláros nyereségküszöböt (azaz azt, hogy nyereséget sikerül elérni ilyen nagyságú forgalom mellett) 35 ezer alkalmazottal, ez arra utal, hogy nemigen várhatók további jelentős elbocsátások az augusztusi leépítések után.

"Az ígért költségkezelés a várakozásoknál hatékonyabban és jobban működik, ez a jó hír. Meg vagyok elégedve azzal, amit a vállalat mutat, ugyanakkor nagyon aggódom a környezet miatt, amely igen kevés hibát engedélyez a cég számára" -- mondta Stephen Kamman, a CIBC World Markets elemzője.

A Nortel részvényárfolyama pénteken 4 centtel (6,78%-kal) 63 centre emelkedett. A cég már bejelentette tervét, hogy részvényösszevonás (reverse stock split) révén emeli a részvényárfolyamot, így kerülve el, hogy kizárják a New York-i Értéktőzsdéről.

a címlapról