:

Szerző: roberto

2002. október 10. 22:03

Peres ügye megszüntetését kéri a bíróságtól a Lindows

[ZDNet] Pontot tenne a lassan egy éve húzódó peres ügy végére a Linux operációs rendszert készítő és forgalmazó Lindows: kedden benyújtott kérelmében azt kéri a tárgyalást vezető szövetségi bírótól, hogy az eddig megismert adatok, tények ismeretében szüntesse meg az eljárást, ejtse az összes vádat a Lindows ellen. A Microsoft még tavaly decemberben perelte be a Lindowst a Microsoft Windows termékeihez kísértetiesen hasonlító név miatt.

[ZDNet] Pontot tenne a lassan egy éve húzódó peres ügy végére a Linux operációs rendszert készítő és forgalmazó Lindows: kedden benyújtott kérelmében azt kéri a tárgyalást vezető szövetségi bírótól, hogy az eddig megismert adatok, tények ismeretében szüntesse meg az eljárást, ejtse az összes "vádat" a Lindows ellen. A Microsoft még tavaly decemberben perelte be a Lindowst a Microsoft Windows termékeihez kísértetiesen hasonlító név miatt.

A Lindows egy teljes gyűjteményt nyújtott be a Windows névvel kapcsolatban a bíróhoz, melytől azt reméli, hogy most és mindörökre megszabadulhat a Microsoft összes névvel kapcsolatos vádjától.

Az ügyben eljáró John C. Coughenour bíró március közepén elutasította a Microsoft azon kérelmét, hogy a bíróság határozatban tiltsa meg a cég LindowsOS nevű, Linux alapú operációs rendszerének forgalmazását addig, amíg ítélet nem születik a perben.

Mi több, a bíró egyben kétségbe vonta a Windows márkanév védjegyként való bejegyzésének jogosságát is. Coughenour szerint ugyanis nem volt bölcs döntés a Microsoft részéről, hogy annak idején egy olyan terminust választott termékének megnevezésére, melyet általánosan használ a szakma az ablakkezelésre alkalmas grafikus felületek esetében. Ráadásul, tette hozzá, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala az 1990-es évek elején hasonló indokok miatt számos alkalommal elutasította a Microsoft kérelmét, mígnem 1995-ben részletesebb indoklás nélkül bejegyezte azt.

Ezt a tényt és védekezési taktikát probálja most a maga javára fordítani a Lindows, védekezése teljes egészében a Windows név általános használatán alapul.

Coughenour később egy hétoldalas határozatban megismételte korábbi döntését, mondván, mind a Microsoft riválisai, mind pedig a szótári meghatározások azt bizonyítják, hogy a fogyasztói szóhasználatban a "windows", a "window" és a "windowing" szavak általánosan egy bizonyos fajta felhasználói interfészt jelölnek. A terminus tehát általánosnak és nem specifikusnak tekinthető.

Ítéletében továbbá a bíró megemlíti azt is, hogy a Microsoft a saját maga által kiadott dokumentumokban is gyakorta használja a kifejezést olyan szoftvertermékek megnevezésére, amelyek ablakkezelési képességekkel bírnak.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.