Szerző: Vörös Péter

2002. szeptember 25. 15:32

Az NVIDIA bejelentette az AGP 8X interfészt támogató grafikus processzorait

Az NVIDIA ma rafináltan szövegezett sajtóközleményben jelentette be az AGP 3.0 specifikációnak megfelelő AGP 8X interfészt támogató, korábban NV18 és NV28 kódnéven ismert grafikus processzorait. A cég pr osztálya bizonyára sokat gondolkodott azon, hogy az önmagában kevés izgalmat ígérő eseményből miként formáljon világrengető hírt. Minthogy azonban számos konkurens vállalat, így a kanadai ATI és a tajvani SiS is rendelkezik már a gyorsabb AGP buszt támogató termékekkel, az NVIDIA azt hangsúlyozta, hogy az AGP 8X minden valós és vélt előnyét a piac összes szegmensébe eljuttatja.

[HWSW] Az NVIDIA ma rafináltan szövegezett sajtóközleményben jelentette be az AGP 3.0 specifikációnak megfelelő AGP 8X interfészt támogató, korábban NV18 és NV28 kódnéven ismert grafikus processzorait. A cég pr osztálya bizonyára sokat gondolkodott azon, hogy az önmagában kevés izgalmat ígérő eseményből miként formáljon világrengető hírt. Minthogy azonban számos konkurens vállalat, így a kanadai ATI és a tajvani SiS is rendelkezik már a gyorsabb AGP buszt támogató termékekkel, az NVIDIA azt hangsúlyozta, hogy az AGP 8X minden valós és vélt előnyét a piac összes szegmensébe eljuttatja.


A Triplex TX-680 NV18 chippel

A GeForce4 sorozat korábbi tagjaitól az új változatokat a "with AGP 8X" kitétel különbözteti meg. A sajtóközlemény ugyan a részletekre nem tért ki, de úgy tűnik, hogy csupán a két legsikeresebb GeForce4 chipből készül AGP 8X verzió: ezek a GeForce4 MX 440 with AGP 8X és a GeForce4 Ti 4200 with AGP 8X.

Az AGP 8X visszafelé kompatibilis az AGP 4x technológiával, azonban annál kétszer gyorsabb, 2,1 Gbyte/sec adatáteresztő képességgel bír. Amint az ismert, a VIA és a SiS már egy ideje forgalmaz olyan lapkakészleteket, amelyek támogatják az AGP 8X interfészt, ahogy az ATI legújabb grafikus processzora, a Radeon 9700 Pro, valamint a SiS Xabre szintén kihasználja az új interfész nyújtotta nagyobb sávszélességet. Az NVIDIA nForce2 lapkakészlet szintén képes a gyorsabb AGP busz kezelésére, ennek megjelenése azonban leghamarabb október közepén esedékes.

Az NVIDIA közleménye szerint a következő gyártók építenek videokártyákat az új GPU-k köré: ASUStek, Chaintech, Epox, eVGA.com, Gainward, Jaton, Leadtek Research, MSI és PNY Technologies. A cég nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor kerülnek boltokba az új videokártyák. Ha azonban lehet hinni a pletykáknak, a GeForce4 MX sorozat új tagjára épülő termékek piaci megjelenése október közepén, míg a GeForce4 Ti sorozaté november közepén esedékes.

a címlapról