:

Szerző: Barna József

2002. szeptember 9. 15:06

A Nortel szerint a távközlési piac hanyatlása jövőre is folytatódik

[Bloomberg] Frank Plastina, a Nortel Metro and Enterprise Networks részlegének vezetője úgy véli, hogy a világ telefoncégeinek hálózati berendezésekre fordított kiadásai változatlanok maradnak, vagy enyhén csökkennek jövőre, tehát tovább folytatódik az ágazat kétéves visszaesése.

[Bloomberg] Frank Plastina, a Nortel Metro and Enterprise Networks részlegének vezetője úgy véli, hogy a világ telefoncégeinek hálózati berendezésekre fordított kiadásai változatlanok maradnak, vagy enyhén csökkennek jövőre, tehát tovább folytatódik az ágazat kétéves visszaesése.

"A csökkenés várhatóan nagyon enyhe, egyszámjegyű százalék lesz" -- mondta Plastina a Salomon Smith Barney által szervezett befektetői konferencián. A Nortel Networks Észak-Amerika második legnagyobb telefonberendezés-gyártója a Lucent Technologies mögött.

Plastina közölte, hogy a Nortel lépést fog tartani az ügyfelek kiadásainak lefaragásával, így további létszámcsökkentések és költségmegtakarítások várhatók. A cég augusztusban bejelentette, hogy 7000 fővel (a létszám 17%-ával) csökkentik az alkalmazottak számát az év végéig a veszteségek lefaragása érdekében. A berendezések iránti kereslet csökkent, mivel egyes telefontársaságok csődbe jutottak, más szolgáltatók pedig jelentősen visszafogták beruházási költségvetésüket a készpénz-megtakarítás érdekében.

Plastina szerint az amerikai és európai szolgáltatók kiadásai jövőre változatlanok maradnak vagy valamelyest csökkennek. Az ázsiai vállalatok várhatóan növelik berendezés-költségvetésüket, mondta Plastina, bár további részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban. Az RHK Inc. piackutató vállalat szerint a távközlési vállalatok állóeszközökre fordított kiadásai 222,86 milliárd dollárt tesznek ki az idén, ez 23%-os visszaesés 2001-hez képest, míg jövőre további 3%-os visszaesés várható.

A kanadai Nortel több üzletágát zárta le tavaly, Plastina szerint várhatóan nem lesz szükség további részlegek bezárására ahhoz, hogy a cég újra nyereséges legyen. Ehelyett a cég le fogja lassítani egyes termékek fejlesztésének folyamatát, és csökkenteni fogják a projekteken dolgozók létszámát. Az idén a cég 2 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, közölte Plastina.

A Nortel ezzel együtt tárgyalásokat folytat optikai alkatrész üzletágának eladásával kapcsolatban több potenciális vevővel, mondta Plastina, aki konkrét neveket nem árult el. Plastina nem zárta ki, hogy bezárják a részleget, ha a cég nem talál megfelelő vevőt.

A legutóbbi létszámcsökkentés részeként a Nortel tovább faragja azon alkalmazottak számát, akik a telefonvállalatoknak nyújtanak szolgáltatásokat és támogatást. Ezenkívül az ezzel kapcsolatos belső részlegek (pl. pénzügy) létszámát is csökkentik. A cég konszolidálja a laboratóriumokat és a többi kutatási létesítményeket is, közölte Plastina.

"Két-három évvel ezelőtt 1000 szolgáltató vásárolt jelentős mennyiségű berendezéseket tőlünk. Most nagyjából 50. Ez egyben azt is jelenti, hogy meg kell szabadulni mindattól, ami az 1000 ügyfél kiszolgálásához volt szükséges" -- mondta Plastina.

A Nortel egyfolytában 10 negyedévet zárt nettó veszteséggel. A cég augusztusban közölte, hogy a harmadik negyedéves forgalom akár 10%-kal csökkenhet a második negyedéves 2,77 milliárd dollárhoz képest.

A Nortel részvényárfolyama 9 centtel (7,76%-kal) 1,07 dollárra esett vissza pénteken. A részvényárfolyam 86%-kal csökkent az idén.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.