Szerző: Barna József

2002. szeptember 4. 10:40

160 GB-os hordozható merevlemez az Archostól

[Clubic.com] Új termékvonallal jelentkezik a hordozható kiegészítőket, CD-írókat, DVD-olvasókat kínáló Archos, legújabb termékei hordozható merevlemezek, QDisk névre keresztelve. A merevlemezek USB 2.0 felülettel csatlakoztathatók a számítógéphez.

[Clubic.com] Új termékvonallal jelentkezik a hordozható kiegészítőket, CD-írókat, DVD-olvasókat kínáló Archos, legújabb termékei hordozható merevlemezek, QDisk névre keresztelve. A merevlemezek USB 2.0 felülettel csatlakoztathatók a számítógéphez.

A QDisk külső, hordozható merevlemezek 60-160 GB kapacitásban lesznek kaphatók, külsőre az összes modell egyforma. Súlya csupán 780 gramm, mérete 168 mm x 115 mm x 45 mm. A 60 GB-os merevlemez ára körülbelül 229 euró.

A hordozható kiegészítők piaca egyre bővül, hiszen egyre több nagy teljesítményű asztali processzorral ellátott notebook talál gazdára, ezek a gépek viszont legtöbbször csak külső egységekkel bővíthetők.

Az év első felében a laptopforgalom volumene 11%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg az asztali PC-eladások volumene 16%-kal csökkent.

"A notebookeladások emelkedése elsősorban azoknak az új, olcsó modelleknek köszönhető, amelyekben asztali processzor található, mint például a Toshiba Satellite 1900" -- mondta Jeremy Davies, a Context elemzője.

Az asztali processzorokkal felszerelt notebookok ára általában alacsony, 1500-2000 dollárért 2 GHz-es (vagy annál gyorsabb) asztali processzort, nagy kijelzőt (15 vagy 16"), egészséges mennyiségű memóriát és winchestert lehet kapni. A gépek teljesítménye megközelíti az átlagos asztali PC-két, és bár súlyosabbak, mint a legtöbb laptop, még így is kisebbek és sokkal jobban hordozhatók, mint egy asztali PC.

Ezeket a notebookokat immár egész Európában lehet kapni. A Context kutatásai azt mutatják, hogy 2002 áprilisára a cég által nyomon követett területi disztribútorok 82%-a árult legalább egy asztali processzorral felszerelt notebook modellt. Februárban ez az arány még mindössze 21% volt.

A laptopok átlagára korábban jelentősen magasabb volt az asztali PC-kénél, most a különbség kezd jelentősen csökkenni. Az Acer új modelljeinek induló ára 800 font (1200 dollár) Nagy-Britanniában, míg az asztali processzoros notebookok ára 1000 fontnál (1500 dollárnál) kezdődik. Sokan, akik korábban nem is gondolkodtak laptopvásárláson, most fontolóra veszik az új modelleket.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.