:

Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 29. 08:33

Az IBM felfrissítette ultra-hordozható ThinkPad X30 notebookját

Az IBM felfrissített ultra-hordozható ThinkPad X30 notebookját, a vadonatúj, vezeték nélküli adatátviteli képességekkel és akár 8 óra akkumulátoros üzemidővel rendelkező változat a mai napon debütál.

Az IBM felfrissített ultra-hordozható ThinkPad X30 notebookját, a vadonatúj, vezeték nélküli adatátviteli képességekkel és akár 8 óra akkumulátoros üzemidővel rendelkező változat a mai napon debütál.

A ThinkPad X30 többek között beépített WiFi (802.11b) és Bluetooth adóvevőt, hardveres autentikációt és tikosítást, valamint FireWire csatlakozót tartalmaz, mindezt csupán 1,63 kg tömeg mellett.

"Drámai növekedést tapasztalunk a vezeték nélküli hálózatok elterjedésében" -- mondta Leo Suarez, az IBM marketingért felelős részlegének alelnöke. Egy év múlva a notebookok 40-50 százaléka lesz vezeték nélküli hálózati "kártyával" felszerelve, két év múlva pedig már több mint 70 százaléka -- véli Suarez.

A ThinkPad X30-hoz hordozható dokkolóállomás is tartozik, amelyben egy extra akkumulátor, valamint egy optikai meghajtó található. Az IBM szerint az extra akkumulátor használatával az X30 több mint 8 órán át üzemeltethető anélkül, hogy konnektorba kellene dugni.

A vezeték nélküli adatátviteli eszközök természetesen növelik a gép fogyasztását, ezért az IBM speciális energiatakarékos szoftverekkel látta el a notebookot annak érdekében, hogy növelje az akkumulátoros üzemidőt. A vállalat szerint az új ThinkPad X30-ban több, mint 25 új, szabadalmaztatott technológiát használtak fel.

A készülék számos olyan biztonsági funkciót is tartalmaz, amelyeket eddig csak az IBM nagyobb modelljeiben láthattunk, például a Rapid Restore eljárást, amely segítségével az adatok és programok a merevlemez egy rejtett partíciójára menthetők el és vírusfertőzés esetén az eredeti állapot percek alatt visszaállítható.

Az X30-at ezen felül ellátták az IBM Embedded Security Subsystem 2.0 chippel, amely egy olyan autentikációs valamint titkosító áramkör, amely megfelel a Trusted Computing Platform Alliance szigorú előírásainak.

A kiemelkedő képességek ellenére az IBM-nek nehéz dolga lesz az X30 amerikai értékesítésekor, ugyanis az uktra-hordozható notebookok főként Japánban és kisebb részben Európában népszerűek, az USA-ban egyelőre nem túl nagy a kereslet irántuk -- jegyezte meg az IDC piackutató vállalat szakértője, Alan Promisel.

A mobil Intel Pentium III processzorral szerelt ThinkPad X30 kiépítéstől függően 1999 és 2669 dollár közötti áron lesz kapható.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.