:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 26. 19:11

Csökkent a notebookok kiskereskedelmi ára Japánban

[AsiaBizTech] A Gfk Marketing Services Japan piackutató vállalat felmérései szerint augusztusban jelentősen csökkent a laptopok kiskereskedelmi ára Japánban.

[AsiaBizTech] A Gfk Marketing Services Japan piackutató vállalat felmérései szerint augusztusban jelentősen csökkent a laptopok kiskereskedelmi ára Japánban.

A notebookok átlagos kiskereskedelmi ára augusztus első hetében (július 29-augusztus 4. között) 5800 jennel (~12 200 Ft-tal) 186 150 jenre (~ 393 ezer Ft-ra) csökkent az előző héthez képest. Az átlagár több mint 9000 jennel (~ 19 ezer Ft-tal) esett vissza az augusztus eleji kéthetes időszakban.

Ezzel szemben az asztali PC-k átlagára csak enyhén, 1000 jennel (~2100 Ft-tal) csökkent augusztus első hetében. Az összes PC-k (notebookok és asztali PC-k) átlagos kiskereskedelmi ára 4081 jennel (~8600 Ft-tal) 187 603 jenre (~396 ezer Ft-ra) esett vissza az előző héthez viszonyítva.

A PC-eladások továbbra is csökkennek: augusztus első hetében a teljes forgalom volumene 4,8%-kal, az eladások értéke pedig 6,8%-kal csökkent az előző héthez képest. A tavalyi év ugyanezen hetéhez (2001 július 30-augusztus 5. között) képest a forgalom volumene 14,2%-kal, míg az eladások értéke 11,1%-kal csökkent.

Az NEC július 25-én bejelentette, hogy az első pénzügyi negyedévben forgalma különösen gyenge volt a vállalati ügyfelek körében, 10%-kal 720 ezer PC-re csökkent a forgalom volumene az előző negyedévhez képest. Már egy év eltelt azóta, hogy a vállalati PC-ügyfelek kereslete elkezdett csökkenni tavaly nyáron.

A külföldi PC-gyártók (többek között a Dell és az IBM) bejelentették, hogy csökkentik kiskereskedelmi áraikat -- a japán gyártók (mint például a Sony, a NEC és a Fujitsu) követték ezt a trendet és csökkentették egyes modelljeinek kiskereskedelmi árát.

Júniusban a fogyasztói PC-piac erőteljesen visszaesett, pedig a PC-gyártók rendszerint ebben a hónapban szezonális csúcsot szoktak elérni. A gyártók arra számítanak, hogy a forgalom fel fog lendülni a fogyasztói piacon. A gond csak az, hogy az idei nyári modellek nem elegendőek vonzóak.

Ezenkívül számos egyéni vásárló inkább a tavaszi modelleket vette meg, még mielőtt a gyártók bemutatták a drágább nyári modelleket. A szakértők szerint ezért nem reális az a várakozás, hogy a nyári forgalmi csúcs után alkalmazott árengedmények jelentősen meglendítik a piacot.

Az elemzők úgy vélik, hogy a nyári modellek nem igazán vonzóak, dacára annak, hogy például a leggyorsabb asztali modellekben immár 2,5 GHz-es processzorok találhatók. Ami a notebookokat illeti, májusban a laptopok több mint felében 1 GHz-es vagy annál gyorsabb processzor ketyegett, csak az olcsóbb, A4-es méretű notebookokban volt 1 GHz-nél lassúbb processzor.

Az asztali PC-k esetében a Celeron és Duron processzorokkal felszerelt modellek aránya emelkedett a téli és a tavaszi modellekhez képest -- ez egyértelműen arra utal, hogy a vevők az olcsóbb modelleket részesítik előnyben.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.