:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 26. 09:40

Nyugat-Európában emelkedtek a notebookeladások

[CNET] A londoni Context piackutató vállalat legfrissebb felmérései azt mutatják, hogy Nyugat-Európában emelkedett a notebookforgalom 2002 első felében, míg az asztali PC-k eladásai jelentősen csökkentek.

[CNET] A londoni Context piackutató vállalat legfrissebb felmérései azt mutatják, hogy Nyugat-Európában emelkedett a notebookforgalom 2002 első felében, míg az asztali PC-k eladásai jelentősen csökkentek.

Az év első felében a laptopforgalom volumene 11%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg az asztali PC-eladások volumene 16%-kal csökkent. Más piackutató cégek hasonló trendeket jeleztek az amerikai kiskereskedelmi PC-forgalommal kapcsolatban is.

"A notebookeladások emelkedése elsősorban azoknak az új, olcsó modelleknek köszönhető, amelyekben asztali processzor található, mint például a Toshiba Satellite 1900" -- mondta Jeremy Davies, a Context elemzője.

"Európában általában sokkal kisebbek a lakások, mint Amerikában. Sokan szeretik az ebédlőben használni a laptopokat" -- tette hozzá Davies.

Az asztali processzorokkal felszerelt notebookok ára általában alacsony, 1500-2000 dollárért 2 GHz-es (vagy annál gyorsabb) asztali processzort, nagy kijelzőt (15 vagy 16"), egészséges mennyiségű memóriát és winchestert lehet kapni. A gépek teljesítménye megközelíti az átlagos asztali PC-két, és bár súlyosabbak, mint a legtöbb laptop, még így is kisebbek és sokkal jobban hordozhatók, mint egy asztali PC.

Ezeket a notebookokat immár egész Európában lehet kapni. A Context kutatásai azt mutatják, hogy 2002 áprilisára a cég által nyomon követett területi disztribútorok 82%-a árult legalább egy asztali processzorral felszerelt notebook modellt. Februárban ez az arány még mindössze 21% volt.

Az asztali processzorral felszerelt laptopok nagyon népszerűvé váltak az USA-ban is, ott a piacon először 2002 elején jelentek meg ezek a modellek. A nagy amerikai laptopgyártók közül az IBM kivételével mindenki kínál legalább egy asztali Pentium 4 processzorral felszerelt modellt.

A laptopok átlagára korábban jelentősen magasabb volt az asztali PC-kénél, most a különbség kezd jelentősen csökkenni. Az Acer új modelljeinek induló ára 800 font (1200 dollár) Nagy-Britanniában, míg az asztali processzoros notebookok ára 1000 fontnál (1500 dollárnál) kezdődik. Sokan, akik korábban nem is gondolkodtak laptopvásárláson, most fontolóra veszik az új modelleket.

Az európai asztali PC-eladások csökkenésének egyik oka az, hogy a vevők megnyújtják a PC-lecserélési ciklust. A fogyasztók tovább használják asztali PC-jüket, és az elkölthető jövedelmüket olyan elektronikai eszközökre költik, mint például a DVD-lejátszók vagy a digitális fényképezőgépek.

"Úgy tűnik, hogy a PC fénykorának vége" -- mondta Davies. "A legtöbb felhasználó meg van elégedve számítógépével és nem akar újat vásárolni."

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.