Szerző: Vörös Péter

2002. július 8. 16:39

Az előzetes eredmények szerint a nyugat-európai PC-piac 10%-kal esett vissza az első félévben

[Wall Street Journal] A Context brit piackutató cég előzetes eredményei szerint az első félévben 10%-kal csökkent a PC-forgalom volumene Nyugat-Európában. A piackutató cég szerint a jelentős visszaesés főként annak az eredménye, hogy gyenge volt a vállalati kereslet az év első hat hónapjában.

[Wall Street Journal] A Context brit piackutató cég előzetes eredményei szerint az első félévben 10%-kal csökkent a PC-forgalom volumene Nyugat-Európában. A piackutató cég szerint a jelentős visszaesés főként annak az eredménye, hogy gyenge volt a vállalati kereslet az év első hat hónapjában.

A Context a hét legnagyobb európai országban lévő disztribútorok eladásait követi nyomon kutatásaihoz. A piackutató cég szerint a vállalati PC-eladások volumene több mint 13%-kal csökkent az év első öt hónapjában az előző év hasonló időszakához képest, míg a fogyasztói PC-piac 2,9%-kal esett vissza.

A Context közölte, az előzetes adatok arra utalnak, hogy júniusban sem volt javulás a PC-forgalomban. A cég nem tette közzé a teljes forgalom volumenére vonatkozó adatokat.

Az év elején az elemzők arra számítottak, hogy 2002 során jelentősen fog emelkedni a PC-forgalom, mivel úgy vélték, sok vállalat fogja lecserélni azokat az 1999-ben beszerzett PC-ket, amelyeket annak idején a 2000. évvel kapcsolatos problémák miatt vásároltak.

Jeremy Davies, a Context egyik vezető elemzője ezzel szemben elmondta, hogy a gazdasági bizonytalanságok arra késztették a vállalatokat, hogy a hagyományos 3 éves upgrade ciklusokat 4 évesre nyújtsák ki. "A vállalatok erősen megfontolják az IT-kiadásokat, és felteszik maguknak a kérdést: 'Vajon tényleg le kell cserélni ezeket az eszközöket?'" -- mondta Davies.

Egyes esetekben a vállalatok egyszerűen csak upgrade-elik a meglévő PC-ket: több memóriát, nagyobb winchestert vásárolnak, tette hozzá Davies.

A Context adatai nem tartalmazzák a közvetlen értékesítés (pl. internetes eladások) eredményeit, de a többi piackutató cég is arról számol be, hogy a kereslet gyenge volt a második negyedévben.

"Katasztrofális volt a második negyedév, leszámítva talán a fogyasztói notebookokat" -- közölte Brian Gammage, a Gartner piackutató cég egyik elemzője. "A kilátások is meglehetősen pesszimisták voltak, de a piac még ezeket az előrejelzéseket is alulmúlta" -- mondta Gammage.

Júniusban az Intel bejelentette, hogy a második negyedévben a forgalom alacsonyabb volt a várakozásoknál, többek között azért, mert a kereslet az előrejelzéseknél gyengébb volt Európában. Az AMD az utóbbi hetekben kétszer tett közzé forgalomfigyelmeztetést, a cég igen gyenge második negyedéves eredményekre számít.

Ezzel szemben az International Data Corp. (IDC) piackutató cég arra számít, hogy a nyugat-európai PC-eladások volumene mindössze 5%-kal esett vissza a második negyedévben, miután az első negyedévben is 5%-os volt a csökkenés. Karine Paoli, az IDC egyik elemzője elmondta, hogy a PC-gyártók jelentősen csökkentették áraikat májusban és júniusban annak érdekében, hogy serkentsék a keresletet.

a címlapról