:

Szerző: Barna József

2002. június 21. 20:40

Michael Dell: remekül megy az üzlet

Michael Dell
Michael Dell
[Dow Jones] A Dell elnök-vezérigazgatója, Michael Dell egy interjú alkalmával ma elmondta, hogy cége jó úton halad afelé, hogy elérje még májusban megemelt második negyedéves eredménykilátásait. A PC-gyártó óriást látszólag hidegen hagyja, hogy számos jelentős piaci szereplő, köztük a HP, az Intel, az Apple és az AMD a gyenge PC-keresletre hivatkozva e hónapban jelentősen csökkentette második negyedéves várakozásait.

Amint Dell elmondta: "Semmi problémát nem látok, remekül megy az üzlet. Ezért nem is változtattunk várakozásainkon." Dell nyilatkozata éles ellentétben áll azzal a borús képpel, mely a HP, majd az Intel, az Apple és az AMD által közzétett figyelmeztetések kapcsán a negyedéves PC-piaci helyzetről kirajzolódni látszott. Holott e bejelentések hatására a Dell részvényárfolyama is közel 11%-ot esett ebben a hónapban. Dell azonban azt közölte, hogy ő ugyan nem látott az említett cégek által felfestett sötét helyzetre, erőteljesen visszaeső keresletre utaló jeleket a piacon.

A cég még májusban emelte meg szerény mértékben a második negyedévre vonatkozó pénzügyi várakozását. Eszerint 8,2 milliárd dolláros forgalom mellett 18 centes részvényenkénti nyereségre van kilátás. A Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők is erre az eredményre számítanak. A tavalyi év hasonló időszakában a Dell 7,6 milliárd dolláros forgalom mellett 16 centes részvényenkénti nyereségről számolt be.

Májusban a cég vezetői azzal indokolták az optimista módosítást, hogy részben javult a vállalat belső hatékonysága, részben pedig további piaci részesedést szerzett a cég. Ugyanakkor ők is figyelmeztettek arra, hogy a Dell jó teljesítményéből véletlenül sem szabad arra következtetni, hogy az iparágban jelentős fellendülés indult volna el.

A Salomon Smith Barney elemzője, Richard Gardner ma "semleges" kategóriából "vétel"-re módosította a Dell-papírok besorolását, Michael Dell szavaira rímelő indoklással. Mint jelentésében írta, a PC-kereslet messze nem olyan gyenge, mint amilyennek tűnik. Gardner úgy látja, hogy az alkatrészszállítók (Intel, AMD) eredményei elsősorban nem a gyenge kereslet, hanem raktárkészlet-korrekció miatt gyengébbek a várakozásoknál. Meglátása szerint ugyanis az Egyesült Államokban stabil maradt a vállalati PC-kereslet, míg a felhasználói kereslet valamivel a szezonális szint alatt van; Európában pedig a kereslet megfelel a szezonális trendeknek.

A Dell augusztus 15-én hozza nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.