:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 7. 09:53

Az Intel csökkentette második negyedévére vonatkozó eredménykilátásait

Andy Bryant
Andy Bryant
Az Intel magyar idő szerint ma hajnalban tartott sajtótájékoztatóján Andy Bryant pénzügyi vezérigazgató bejelentette, hogy a vártnál gyengébb európai PC-forgalom miatt a vállalat 6,2 milliárd dolláros negyedéves forgalomra számít, szemben a korábbi 6,4-7 milliárdos előrejelzéssel.

"Ez európai eladások nem úgy alakulnak, mint vártuk" -- mondta Bryant. A pénzügyi vezérigazgató emellett arról tájékoztatta a befektetőket és elemzőket, hogy a második negyedév során az olcsóbb Celeron processzorok eladásai erősödtek, míg a drágább Pentium 4 chipek eladásai némileg gyengültek, ami negatív hatással lesz az Intel nyereségére.

Bryant azonban elmondta, hogy az Intel az első negyedév során a vártnál kevesebb Celeront és több Pentium 4-et adott el, így a két negyedév gyakorlatilag kiegyenlíti egymást. Elemzők korábban is arra számítottak, hogy a világ legnagyobb chipgyártója meglehetősen visszafogott negyedévet zár június végén, de a 6,2 milliárd dolláros becsült forgalom még a legpesszimistább prognózisokat is alulmúlja.

A Merril Lynch elemzőcég például arra számított, hogy az Intel a gyenge áprilisi és májusi PC-eladásokra hivatkozva 6,5-6,8 milliárd dollár környékére módosítja forgalmi előrejelzését. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett szakértők 6,67 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 15 centes profitot jeleztek előre.

Az Intel bejelentése szerint a vállalat bruttó haszonrése némileg csökken ebben a negyedévben, elsősorban a növekedő Celeron-eladások miatt. A vállalat becslései szerint a bruttó haszonrés a korábban előrejelzett 53 százalék helyett mindössze 49 százalék lesz.

A vállalat ezen felül a vártnál nagyobb egyszeri kiadást könyvel el a Xircom márciusban lezárult felvásárlásával kapcsolatban. A jelenlegi tervek szerint a Xircom felvásárlásával kapcsolatos egyszeri kiadások a negyedévben 230 millió dollárt tesznek ki, szemben a korábban tervezett 115 millió dollárral. A vállalat számításai szerint az idei évben a felvásárlásokkal kapcsolatos kiadások 530 millió dollárt tesznek ki, szemben a korábban előrejelzett 440 millió dollárral.

Áprilisban az Intel 6,8 milliárdos forgalommal és részvényenként 15 centes profittal zárta első negyedévét, amely magasabb volt a vártnál. Ennek nyomán a cég megemelte második negyedéves kilátásait, azonban túl magasra tették a mércét -- ismerte be Bryant.

Az Intel pénzügyi vezérigazgatója felhívta az elemzők figyelmét arra, hogy az első félév egészét vizsgálva az Intel elérte a tavalyi év végén kitűzött céljait. "Az első féléves eredményeink meghaladják a decemberben közzétett előrejelzéseket" -- mondta Bryant. "Az első félév egészét nézve az ASP (average selling price, átlagos eladási ár) pontosan annyi, amit vártunk, és a Pentium 4 és Celeron processzorok aránya is pont úgy alakuly, ahogy számítottuk."

Az Intel -- tekintettel arra, hogy az első féléve megfelelt az elvárásoknak -- továbbra is fellendülést vár a második félévre, amely a PC- és félvezetőeladások szezonalitásából adódóan mindig erősebb, mint az első félév.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.