:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 6. 11:14

Veszít népszerűségéből a lapos kijelzős iMac?

Az Apple végre ki tudja elégíteni a lapos kijelzős iMac gépek iránti keresletet, azonban az elemzők mégsem elégedettek.

Az Apple végre ki tudja elégíteni a lapos kijelzős iMac gépek iránti keresletet, azonban az elemzők mégsem elégedettek.

Egy nemrégiben megjelent jelentés szerint az Apple aligha tud majd több iMac gépet eladni, mint az előző negyedévben. Rebecca Runkle, a Morgan Stanley elemzője szerint a júniusban véget érő negyedévben a vállalat 220 ezer vagy valamivel több lapos kijelzős iMac-et értékesít majd, szemben az előző negyedévben eladott 220 ezerrel.

A Salomon Smith Barney is úgy véli, hogy a korábban kiadott 265 ezer iMac eladására vonatkozó előrejelzése túl optimista volt, azonban az elemzőcég által közzétett jelentésében hangsúlyozza, hogy a régebbi iMac és az új eMac modellek eladásait figyelembe véve az Apple valószínűleg eléri az előrejelzett forgalmi és nyereségmutatókat.

A lapos kijelzős iMac gépek eladásanak alakulásával kapcsolatos kérdésre Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója lakonikusan csak annyit válaszolt, hogy "minden jól alakul".

A Morgan Stanley jelentése szerint a disztribútoroknál és a kiskereskedőknél egyre növekszik az iMac-ből felhalmozott raktárkészlet, és bár a növekedés nem drámai, mégis azt jelentheti, hogy a kereslet a korábbiakhoz némileg csökkent.

Más elemzők szerint a raktárkészlet növekedése önmagában semmit sem jelent, hiszen az Apple egyik elsődleges célja volt megfelelő raktárkészlet felhalmozása. Korábban ugyania a megrendeléseket nem az amerikai raktárakból elégítették ki, hanem repülőgépekkel szállították az iMac-eket a boltokba egyenesen Tajvanról.

A januárban bejelentett új iMac gépekre eredetileg órási volt a kereslet annak ellenére, hogy az Apple a magas alkatrészárak miatt később felemelte a gépek árát. Mára azonban a helyzet megváltozott: a vásárlóknak még kora tavasszal is heteket kellett várniuk a megrendelt gépekre, mostanra az Apple viszont már 1-2 napos határidőre vállalja a konfigurációk szállítását.

Természetesen az iMac eladások lassuló üteméről kapcsolatos hírek kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy a második negyedév hagyományosan mélypont a PC-piacon és jelenleg a gazdasági körülmények is igen kedvezőtlenek. Ezt támasztja alá az NPDTechworld által készített felmérés is, amelynek tanúsága szerint áprilisban 22,5 százalékkal esett vissza az amerikai kiskereskedelemben értékesített PC-k száma. A fellendülés nyár végén, az iskolaszezon kezdetekor várható.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.