Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 17. 12:10

E-mailben terjedő álhír a Windows egyik állományának letörlésére biztat

[CNET] Egy e-mail hoax (felhasználók között terjedő álhír) arra biztatja a számítógéptulajdonosokat, hogy töröljék Windows könyvtárukból a jdbmgr.exe állományt, ugyanis az vírussal fertőzőtt és komoly kárt tesz a rendszerben. Természetesen ebből egy szó sem igaz.

[CNET] Egy e-mail hoax (felhasználók között terjedő álhír) arra biztatja a számítógéptulajdonosokat, hogy töröljék Windows könyvtárukból a "jdbmgr.exe" állományt, ugyanis az vírussal fertőzőtt és komoly kárt tesz a rendszerben. Természetesen ebből egy szó sem igaz.

A levelet a felhasználók egymásnak küldik el, miközben fogalmuk sincs róla, hogy az említett fájl a Windows része, egész pontosan a Java Debugger Manager. Eltávolítása esetén előfordulhat, hogy nem működnek egyes Java alkalmazások vagy nem futnak le a JavaScript programok -- mondta a Symantec internetes biztonságtechnikai cég szakértője.

A helyzetet bonyolítja, hogy a pár hónappal ezelőtt feltűnt W32.Efortune féregvírus valóban megfertőzi a Java Debugger Manager fájt. Azonban szerencsére ez a vírus nem terjedt el széles körben.

A felhasználók egymást riogatják az álhírrel, amelyet első látásra könnyen fel lehet ismerni a szövegéről. A levél arra figyelmeztet, hogy az állítólagos vírust sem a McAfee, sem a Norton Antivirus, sem a Trend Penicillin víruskereső nem ismeri fel, és arra biztatja a felhasználót, hogy törölje le gépéről a jdbmgr.exe állományt, mert az két héttel a "fertőzés" után kárt tesz a rendszerben.

Nem ez az első eset, hogy egy elektronikus levélben terjedő álhír a Windows valamely részének letörlésére szólít fel. Egy évvel ezelőtt egy hasonló email arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy a Windows könyvtárában található "sulfnbk.exe" állomány valójában egy vírus és mihamarabb le kell törölni. A valóságban a sulfnbk.exe a hosszú fájlnevek visszaállításáért felelős.

A Java Debugger Manager fájl letörlésére felszólító levél nem csan angolul terjed, tudatlan jóakarók többek között spanyol, francia, portugál és olasz nyelvekre is lefordították.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.