:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 16. 13:20

Kartell a memóriapiacon -- a gyártók az árak emelkedésére számítanak

[Bloomberg] Tajvan harmadik legnagyobb memóriagyártója, a Mosel Vitelic megerősítette, hogy megállapodott versenytársaival a piacra dobott memóriachipek mennyiségének csökkentésében annak érdekében, hogy a március óta folyamatosan csökkenő árak ismét emelkedni kezdjenek.

[Bloomberg] Tajvan harmadik legnagyobb memóriagyártója, a Mosel Vitelic megerősítette, hogy megállapodott versenytársaival a piacra dobott memóriachipek mennyiségének csökkentésében annak érdekében, hogy a március óta folyamatosan csökkenő árak ismét emelkedni kezdjenek.

"Megpróbáljuk elérni a 3 dollárt. Ez a megállapodás" -- mondta egy interjúban a Mosel Vitelic elnöke, Thomas Chang anélkül, hogy megnevezte volna a többi céget.

Az irányadó 128 megabites SDRAM memóriachipek azonnali ára március óta először kezdett emelkedni ezen a héten, miután múlt pénteken 1,65 dolláros éves mélypontra zuhant vissza. Az év elején a memóriachipek ára majdnem megduplázódott, mire március 11-én elérte a 4,48 dolláros csúcsot. A DRAMeXchange.com adatai szerint az irányadó 128 megabites SDRAM chipek ára ma 2,10 és 2,75 dollár között alakult, azaz lassan kétszerese a múlt pénteki mélypontnak.

A Mosel valószínűleg más tajvani gyártókkal (pl. Nanya, Powerchip) állapodott meg, ugyanis ezek a cégeknek a hosszú veszteséges időszak után kulcsfontosságú lenne ismét nyereséget elérni. A pletykák szerint az árcsökkenésben komoly szerepe volt az amerikai Micron Technologynak, amely a koreai Hynixszel folytatott tárgyalások alatt folyamatosan csökkentette árait és olcsó memóriachipekkel áraszotta el a piacot annak érdekében, hogy a koreai cég végül belássa, egyedül képtelen a túlélésre és elfogadja a Micron vételi ajánlatát.

A Hynix igazgatótanácsa azonban az utolsó pillanatban mégis elutasította a több hónapos munkával előkészített megállapodástervezetet. Chang szerint a Micron raktáron levő chipjeinek közel 50 százalékát dobta piacra azután, hogy a Hynixszel folytatott tárgyalásai május 2-án hivatalosan is véget értek.

A Mosel elnöke szerint egy ilyen jellegű megállapodáshoz -- ti. a készletek visszatartásához -- nincs szükség a cégek képviselőinek személyes találkozására. Egyes cégek egyszerűen visszatartották a készleteiket az azonnali piacon. "Nem kell ehhez találkozót szervezni" -- mondta Chang. "Csak pár telefonhívás az egész. Mindenki ismer mindenkit. Egyszerűen megbeszéltük, hogy nem megyünk 3 dollár alá."

A Moselhez hasonló tajvani gyártóknak összesen kevesebb, mint 20 százalékos részesedése van a DRAM-piacon. Elemzők szerint a kis cégeknek sokkal fontosabb az árak és a profit emelkedése, mint például a piacvezető Samsungnak, Micronnak, vagy a Hynixnek. Ezért valószínűtlenül nehéz lenne egy, az olajtermelő országokéhoz hasonló kartellt létrehozni.

"Egy OPEC-szerű kartell létrejöttének lehetőségei elég korlátozottak" -- mondta a Samsung egyik legnagyobb részvényesének számító Aberdeen Asset Management elemzője, Devan Kaloo. Ugyanakkor jelenleg már csak 5 igazán nagy cég van a piacon, szemben a tíz évvel ezelőtti 15-tel, ezért az árak kontrollálása sokkal egyszerűbb -- tette hozzá.

A Samsung Electronics képviselője cáfolta, hogy létezne egy iparági megállapodás a DRAM-chipek árával kapcsolatban. A Samsung termékeinek kevesebb, mint 5 százaléka kerül az azonnali piacra. A Hynix képviselője nem kommentálta a híreket.

A Gartner Dataquest adatai szerint Samsung jelenleg 27 százalékos részesedéssel bír a memóriapiacon, a második helyezett Micron részesedése 19 százalék, a Hynix kezében 15 százalék van. Kaloo szerint a három legnagyobb gyártónak aligha áll érdekében a készletek visszatartása. "A Samsungnak vagy a Micronnak nem érdeke, hogy a kisebb gyártók profithoz jussanak. A legnagyobb bajban azonban a Hynix van. Nekik muszáj pénzhez jutniuk, ezért könnyen lehet, hogy továbbra is csökkentik az áraikat.

A tajvani gyártók máris érzik az árcsökkenés negatív hatásait. A második legnagyobb tajvani memóriagyártó, a Powerchip semiconductor elnöke szerint a második negyedéves kilátások "nem túl jók". A Mosel elnöke szerint a második negyedév csak minimális nyereséget hoz majd. Eközben egyre nagyobb nyomás nehezedik a Hynixre, amely a memóriaárak emelkedése miatt úgy döntött, hogy egyedül is életképes lehet a piacon, ezért elutasította a Micron 3,4 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

Chang szerint a Mosel tárgyalásokat folytat a Hynix egyes részeinek megvásárlásáról, azonban a Hynix nem kommentálta ezeket az értesüléseket. Chang szerint ennek az oka a Hynix rendkívül erős szakszervezete, amely már a Micron vételi ajánlata nyomán is demonstrációkba kezdett.

A Moselnek Tajvanon kívül is vannak kapcsolatai, többek között a német Infineonnal közös vegyesvállalata, a ProMOS Technologies. A Mosel Vitelic által leszállított memóriachipeknek közel 40 százaléka kerül az azonnali piacra. A vállalat elnöke szerint az azonnali piaci áresés miatt a szerződéses árak is jelentősen csökkenhetnek, a jelenlegi 3,80 dollárról 3,30 dollárra.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.