:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 23. 09:45

Az MTE Monitoring Bizotságának előzetes értékelése a választásokról

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) már egy évvel a 2002-es országgyűlési választások előtt megalkotta és az Országos Választási Irodával folytatott egyeztetést követően nyilvánosságra hozta Választási Tartalomszolgáltatási Kódexét. A rövid normagyűjtemény alapvető célja, hogy az internetes tartalomműhelyek számára gyakorlati útmutatóul szolgáljon: hogyan járjanak el a választásokról szóló tartalmak közlése során úgy, hogy ne sértsék meg a vonatkozó jogszabályok, így a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény betűjét és szellemét.

MTE[HWSW] A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) már egy évvel a 2002-es országgyűlési választások előtt megalkotta és az Országos Választási Irodával folytatott egyeztetést követően nyilvánosságra hozta Választási Tartalomszolgáltatási Kódexét. A rövid normagyűjtemény alapvető célja, hogy az internetes tartalomműhelyek számára gyakorlati útmutatóul szolgáljon: hogyan járjanak el a választásokról szóló tartalmak közlése során úgy, hogy ne sértsék meg a vonatkozó jogszabályok, így a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény betűjét és szellemét.

A talán legjobban a figyelem központjában lévő közvélemény-kutatóknál a választási törvény és az MTE az Etikai Kódex teljes mértékű tiszteletben tartásával találkozott a Monitoring Bizottság. Egyetlen kérdésben volt szükség az OVB állásfoglalására: a közvéleménykutatók egyöntetűen úgy értelmezték a vonatkozó előírásokat, hogy a nyolcnapos tilalom ideje alatt csak új adatok közzététele nem engedélyezett, a korábban készült közvéleménykutatások belső oldalakra helyezése nem szükséges. Az OVB április 4-i állásfoglalásában ezt megerősítette. Egy esetben pedig a Gallup Intézet kizárólag regisztrált igénylőknek küldött hírlevelét egy tárhely-szolgáltatónál nyilvánosan hozzáférhetővé tette. A tárhely-szolgáltató -- már az Intézet közbenjárására -- felfüggesztette az oldalt. A Medián éppen a két forduló között indította el internetes oldalát, amely szintén azonnal bekapcsolódott e folyamatba.

A szerkesztett tartalmakkal rendelkező hírportálok az első forduló során betartották a választási kódex betűjét és szellemét, a második fordulóban azonban már volt néhány kampánycsend-sértés. Az archív anyagok, amelyeket a kampánycsend megkezdése, vagyis pénteken éjfél előtt helyeztek el az oldalon, a kódex értelmében fennmaradhattak a kampánycsend ideje alatt is. Az Index hírportálon található volt néhány politikai hír a Belföld rovatban, de ezeket az MTE figyelmeztetésére azonnal eltávolították. Az RTL oldalán egy közvélemény-kutatásnak minősülő online szavazás sértette meg a Kódex ajánlásait, de ebben az esetben is sikerült az OVB bevonása nélkül kezelni a helyzetet. Olvasói bejelentés hívta fel figyelmünket a Népszava Online címlapjára, amelyben egy keretes szöveg figyelmeztetett arra, hogy az oldal választási akaratot befolyásoló híreket tartalmaz.

A legnagyobb magyarországi fórumok üzemeltetői készségesen együttműködtek az MTE Választási Monitoring Bizottságával, volt olyan, ahol szüneteltették a szolgáltatást (Korridor.hu), máshol felhívták a fórumosok figyelmét a kampánycsend tiszteletben tartására. (Index, Origo). A fórumok felhasználói alapvetően felelősen, a kampánycsendet figyelembe véve vitatkoztak, a moderátorok pedig minden tőlük telhetőt megtettek a kampánycsend betartása érdekében. A második fordulóban jellemző volt ugyanakkor mindkét oldal félhivatalos szövegeinek, híreszteléseinek felbukkanása.

A pártok az előírásokat eltérően értelmezték. A Kódex betűjét az MSZP honlapja tartotta leginkább tiszteletben, amely párt ismét külön szerkesztett tartalmat tett közzé az első két hierarchikus szinten. Szabálysértés elsősorban az SZDSZ és a Fidesz honlapjain volt észlelhető. Bár az előzetes kapcsolatfelvétel során mindenki készségesen állt rendelkezésünkre, a választás hétvégéjén a kijelölt felelősök többnyire nem voltak elérhetők.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.