:

Szerző: roberto

2002. április 16. 22:56

Hol a LindowsOS forráskódja?

[NewsForge] A Microsoft által támadott LindowsOS nem arat osztatlan sikert a szabad szoftverek híveinek körében sem. Bradley Kuhn, a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) alelnöke a NewsForge beszámolója szerint néhány napja levélben fordult a Lindows.com Inc-hez, amelyben felhívta az alternatív operációs rendszert összeállító cég figyelmét arra, hogy nem mellékelték a múlt héten kiadott második előzetes kiadásukhoz sem a forráskódot.

LindowsOS[NewsForge] A Microsoft által támadott LindowsOS nem arat osztatlan sikert a szabad szoftverek híveinek körében sem. Bradley Kuhn, a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) alelnöke a NewsForge beszámolója szerint néhány napja levélben fordult a Lindows.com Inc-hez, amelyben felhívta az alternatív operációs rendszert összeállító cég figyelmét arra, hogy nem mellékelték a múlt héten kiadott második előzetes kiadásukhoz sem a forráskódot.

A FSF figyelmét a hiányzó forráskódra a Lindows.com egyik "belsőse" hívta fel. Amint az ismeretes, a Lindows.com-on 99 dollárért bárki regisztráltathatja magát, így bekerülhet a Lindows csapatba. A tagok számára a Lindows.com Inc. biztosítja a LindowsOS előzetes verzióját. A LindowsOS alapvetően a GNU GPL licenc feltételei mellett kiadott programokra -- többek közt a Linux kernelre -- épül, és bármilyen GPL-es forráskódból származó vagy arra építő újabb munka a forráskódjának (még akkor is, ha pénzért adják) nyilvánosnak kell lennie.

Michael Robertson, a Lindows.com Inc. elnök-vezérigazgatója az ügy kapcsán elmondta, hogy a LindowsOS még egy fejlesztés alatt álló rendszer, a módosított forráskódot csak a végleges termék megjelenése után fogják kiadni. Robertson szerint valamikor az év közepén várható az első verzió megjelenése.

Robertson arra is rámutatott, hogy a cége számos fronton küzd a nyílt forráskód eszméjének terjesztéséért, a Lindows belépett a KDE Ligába, szponzorálták a WINE fejlesztők idei konferenciáját, szponzorálják a júliusi torontói Debian konferenciát is, rengeteg pénzt költöttek programírásra, és úgy tűnik, hogy ők szinte az egyetlen Linuxszal foglalkozó vállalat, amely valóban a desktop felhasználókra koncentrál. A vezérigazgató szerint egyébként a LindowsOS-ben felhasznált GPL-kód bővítéseinek és javításainak "kritikus részei már visszakerültek a nyílt forráskódú programokat fejlesztő közösségehez".

Mindez persze nem változat a tényen: a LindowsOS eddigi előzeteseinek forráskódjához nem lehet hozzáférni.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.