:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 2. 09:52

Egyelőre nem lassul a hazai domainek számának növekedése

A hazai domainek száma a két évvel ezelőtti liberalizáció óta nagyjából egyenletesen növekszik, az idén bevezetett éves fenntartási díjjal összefüggő lemondások és megszűnések következtében jelentős mértékű csökkenés márciusban még nem érződött. A .hu tartomány alatti domainek száma a múlt hónapban lépte át a nyolcvanezret, igaz, ebbe a számba valamennyi olyan domainnév beleleértendő, melyre valaha igénylést nyújtottak be, függetlenül attól, hogy odaítélték-e az igénylőnek, vagy sem. A ténylegesen delegált domainek száma 70 000 körül lehet.

[HWSW] A hazai domainek száma a két évvel ezelőtti liberalizáció óta nagyjából egyenletesen növekszik, az idén bevezetett éves fenntartási díjjal összefüggő lemondások és megszűnések következtében jelentős mértékű csökkenés márciusban még nem érződött. A .hu tartomány alatti domainek száma a múlt hónapban lépte át a nyolcvanezret, igaz, ebbe a számba valamennyi olyan domainnév beleleértendő, melyre valaha igénylést nyújtottak be, függetlenül attól, hogy odaítélték-e az igénylőnek, vagy sem. A ténylegesen delegált domainek száma 70 000 körül lehet.

Mint bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, épp két évvel ezelőtt, 2000 márciusában könnyített jelentősen az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) a domainregisztráció feltételein. Akkor egy hónap alatt több mint tízezer .hu domainregisztrációs kérelmet nyújtottak be az ISZT-hez, majd áprilisban még további ötezret. Ezt a csúcsot azóta sem közelítette meg a havi regisztrációs kérelmek száma: jellemzően havonta 2000 új domain delegációját kérik.

Tavaly decemberben ugrott meg érezhetően a domainkérelmek száma, akkor mintegy négyezer új igény érkezett a regisztrátorokhoz. Bizonyára sokan félreérthették az éves fenntartási díjat, amit ugyan csak idén vezettek be, ám minden 1998 utáni domainre érvényes, így azokra is, amelyeket tavaly év végén kérelmeztek.

A regisztrátoroknak az egyik fő gondot a domain fenntartóinak (a köztudatban ők a domaintulajdonosok) megváltozot postai címe okozhatja, mivel így az éves díjra vonatkozó értesítéseket nincs hova küldeni. Ha valaki nem jelez vissza a domain további fenntartásának szándékával, a bejegyzést hatvan nap türelmi idő elteltével törlik, így a két évvel ezelőti regisztrációs hullám domainjeinek lemondásai is legkorábban májusban éreztetik hatásukat.

A .hu tartomány egyenletes bővülésével számolva a százezredik .hu domain delegálása jövő év elejére várható. Összehasonlításképpen például Hollandiában közel 900 000, Csehországban 160 000, Romániában 33 000, Svédországban 100 000 nemzeti domaint tartanak nyilván.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.