Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 21. 17:34

Idén már nem várható Magyarországon a harmadik generációs mobiltender kiírása

[ eKormányzat ] Idén már nem dönt a kormány a mobilkommunikáció harmadik generációs rendszerének, az UMTS-nek a kiírásáról -- adta hírül a Kormányzati Portál. A Miniszterelnöki Hivatal minisztere, Stumpf István sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem is érzik, hogy a mobilszolgáltatók nyomást gyakorolnának az UMTS tender kiírása érdekében.

[eKormányzat] Idén már nem dönt a kormány a mobilkommunikáció harmadik generációs rendszerének, az UMTS-nek a kiírásáról -- adta hírül a Kormányzati Portál. A Miniszterelnöki Hivatal minisztere, Stumpf István sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem is érzik, hogy a mobilszolgáltatók nyomást gyakorolnának az UMTS tender kiírása érdekében.

Az ezredforduló éveinek egyik legnagyobb állami bevételforrását jelentette a világ fejlett országaiban a harmadik generációs mobilkommunikációs rendszerek nemzeti koncesszióinak árverése. Több országban is sikeresen értékesítették a koncessziós jogokat, ám hamar kiderült, hogy a szolgáltatási jog a bevételekhez kevés, maga a szolgáltatás pedig még évekig nem indulhat meg, hiszen előbb hálózati fejlesztésekre kell további összegeket fordítani, s a leendő ügyfelek körében is el kell terjeszteni az UMTS kompatibilis készülékeket. Végül az egész távközlési piac megsínylette az UMTS koncessziók felvásárlását: a vezető európai távközlési szolgáltatók többsége megingott a gyors bevétel reménye nélkül felvett hatalmas hitelek súlya alatt.

Érthető hát, hogy a kormány az óvatos kivárásra játszik, hiszen a világon nem sok helyen (Egyesült Államok, Japán) indult csak UMTS szolgáltatás. Alátámasztja a kivárásos politika helyességét a régió több UMTS tendere is: Csehországban például a kormány által remélt eredeti ár feléért (6,7 helyett 3,5 milliárd cseh koronáért) sem volt külföldi érdeklődő, Lengyelországban pedig maga a tenderkiírás is olyan botrányos volt, hogy a külföldi érdeklődők visszaléptek, így végül a három helyi mobilszolgáltató pályázat nélkül kapta meg a szolgáltatási jogot.

Így végül hazánkban sem várható, hogy idén elindul ez a ma még futurisztikusnak tűnő mobil szolgáltatás.

a címlapról