Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 19. 10:20

A HP részvényesei ma döntenek a Compaq felvásárlásáról

[CNET] Magyar idő szerint délután fél négykor nyílnak meg a cupertinói Flint Center ajtói, hogy a Hewlett-Packard részvényesei szavazhassanak a számítástechnika történetének legnagyobb akvizíciójáról, a Compaq 22 milliárd dollár értékű részvénycserés felvásárlásáról.

[CNET] Magyar idő szerint délután fél négykor nyílnak meg a cupertinói Flint Center ajtói, hogy a Hewlett-Packard részvényesei szavazhassanak a számítástechnika történetének legnagyobb akvizíciójáról, a Compaq 22 milliárd dollár értékű részvénycserés felvásárlásáról.

A vállalat vezérigazgatója, Carly Fiorina és a HP alelnöke, Ann Baskins beszéde után nyílnak meg a szavazófülkék, hogy azok a részvényesek, akik eddig még nem küldték el szavazatukat, kinyilváníthassák akaratukat: felvásárolja-e a HP a Compaqot vagy sem.

A nagyobb intézményi befektetők közül már többen is nyilvánosságra hozták álláspontjukat. Eddig a részvényeseknek mintegy 8 százaléka állt az ügylet mellé, 5 százalékuk pedig ellenezte azt. Ráadásul a HP legnagyobb részvényesei, azaz az alapító Hewlett és Packard családok is nyíltan az akvizíció ellen vannak, az ő kezükben a részvények mintegy 18 százaléka van.

A részvényesek jelentős többsége már leadta szavazatát levélben, ezért a mai rendezvénynek inkább formális jelentősége van. Azonban független befeketők százai -- HP-dolgozók és a közelben lakó kisbefektetők -- várhatók az eseményre, amely valószínűleg több óráig is eltart majd. A független befektetők kezében van a HP részvényeinek közel 25 százaléka.

A szavazatokat egy független cég, az ISV Associates összesíti és számlálja majd. Az ISV képviselője egy titkos útvonalon viszi majd magával a szavazólapokat a vállalat delaware-i központjába. A szavazás eredményére várhatóan napokat, de az is lehet, hogy heteket kell várni.

A voksolás kimenetele nemcsak a HP-Compaq ügyletről dönt, hanem számos vezető és alkalmazott sorsáról is. Ha a HP és a Compaq vezetőinek akaratát a részvényesek meghiusítják, könnyen lehet, hogy lemond a HP vezérigazgatója és az igazgatótanács több tagja. Carly Fiorinának ez lenne a második elbukott összeolvadási kísérlete, ugyanis a részvényesek tavaly leszavazták a PricewaterhouseCoopers tanácsadói részlegének felvásárlását.

A Compaq részvényesei szerdán döntenek az ügyletről, azonban az ő esetük sokkal "simább", mint a HP esetében, ugyanis a Compaq részvényesei jelentős prémiumot kapnak, ha létrejön a felvásárlás. Ezzel együtt nem várható 100 százalékos támogatottság, ugyanis egyfelől számos HP-részvényesnek van részesedése a Compaqban is, másrészt az alkalmazottak is vélhetően az akvizíció ellen foglalnak majd állást.

a címlapról