Szerző: Ady Krisztián

2002. február 20. 02:10

A "Kilencek" bejelentették a DVD-t leváltó optikai lemez alapszintű specifikációit

A kilenc vezető cég közös sajtóközleményben hozta nyilvánosságra a következő generációs optikai lemez alapszintű specifikációit. A Blu-ray Disc névre keresztelt új felvételi formátum és média a DVD utódja lehet, az egyetlen réteg segítségével elért 27 GB-os kapacitás akár 4-5 teljes mozifilm tárolására is elegendő. A 12 cm-es CD/DVD méretű lemezt 405 nm-es kék-viola lézerrel használják, nevét is a lézer fényéről kapta.

A kilenc vezető cég közös sajtóközleményben hozta nyilvánosságra a következő generációs optikai lemez alapszintű specifikációit. A "Blu-ray Disc" névre keresztelt új felvételi formátum és média a DVD utódja lehet, az egyetlen réteg segítségével elért 27 GB-os kapacitás akár 4-5 teljes mozifilm tárolására is elegendő. A 12 cm-es CD/DVD méretű lemezt 405 nm-es kék-viola lézerrel használják, nevét is a lézer fényéről kapta.

A kilenc cég, mely a specifikációt megalkotta és licenceli: Hitachi Ltd., LG Electronics Inc., Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co. Ltd., Sharp Corporation, Sony Corporation és a Thomson Multimedia.

Az ipar kedvező fogadtatásában reménykedve az új média igen erős kampányban fog részesülni, a teljes specifikáció elkészültével pedig az új formátum azonnal licencelhető lesz ezektől a cégektől. 2002 tavaszára várhatóam elkészül a dokumentum, a teljes specifikáció.

A kék-viola lézer rövid hullámhosszának köszönhetően a "Blu-ray Disc" adatsávjának nyomszélessége mindössze 0.32 um, közel a fele a DVD-lemezének. Ez teszi lehetőve a 27 GB-os kapacitás elérését egyetlen réteg felhasználásával. A fejlesztés töretlen, a jövőben 30 GB-os, sőt 2-rétegű, 50 GB-os változatot is terveznek készíteni.

A nyilvánosságra hozott alap specifikációk:

  • Kapacitás: 23,3 GB, 25 GB, 27 GB
  • Lézer hullámhossz: 405 nm (kék-viola lézer)
  • Adatátviteli sebesség: 36 Mbit/s
  • Lemez átmérő: 120 mm
  • Lemez vastagság: 1,2 mm (védőréteg: 0,1 mm)
  • Legrövidebb jelhosszúság: 0,160/0,149/0,138 um
  • Adatsűrűség: 16,8/18,0/19,5Gbit/inch2
  • Videofelvételi formátumok: MPEG2, AC3, MPEG1, Layer2, stb.
a címlapról