Szerző: Vörös Péter

2002. február 7. 13:56

A Cisco a várakozásoknál jobb eredményekkel zárta második pénzügyi negyedévét

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Cisco Systems, a hálózati berendezéseket gyártó óriásvállalat szerdán, a tőzsdei zárás után hozta nyilvánosságra a 2002 második pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek meghaladták a Wall Street várakozásait.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Cisco Systems, a hálózati berendezéseket gyártó óriásvállalat szerdán, a tőzsdei zárás után hozta nyilvánosságra a 2002 második pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek meghaladták a Wall Street várakozásait.

A vállalat pro forma nyeresége 664 millió $ (részvényenként 9 cent), míg a negyedéves forgalom 4,8 milliárd $ volt. Az előző év hasonló időszakában a cég pro forma nyeresége 1,3 milliárd $ (részvényenként 18 cent) volt. A visszaesést egyebek között az okozta, hogy rendkívül erős volt a távközlési szektor kiadásainak csökkenése.

Az egyszeri költségeket is figyelembe véve a cég nettó nyeresége 660 millió $ (részvényenként 9 cent) volt a második pénzügyi negyedévben. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 5 centes nyereségre és 4,55 milliárd $-os forgalomra számítottak. Korábban a cég rendszerint részvényenként 1 centtel haladta meg az elemzők várakozásait.

A második pénzügyi negyedévben a cég forgalmából 4,02 milliárd $-t tettek ki a termékek, míg a szolgáltatásokból származó bevételek 794 millió $-ra rúgtak.

A távközlési szektorban várhatóan tovább folytatódik az alacsony forgalom, így a befektetők azt szeretnék megtudni, hogy vajon a piac elérte-e már a mélypontját. John Chambers, a cég elnök-vezérigazgatója óvatos volt a jövőbeni növekedési kilátásokkal kapcsolatban, bár az elmúlt hónapokban többször is utalt arra, hogy a jelek szerint a forgalom javul.

Az előző negyedévhez képest a cég forgalma 8%-kal nőtt, míg az első pénzügyi negyedévben 3%-os volt az emelkedés az azt megelőző negyedévhez képest.

Chambers elmondta, hogy a második pénzügyi negyedév jól mutatta azt, hogy a cég stratégiája jól működik dacára a hálózati ipart érintő visszaesésnek. "Jól sikerült negyedévet zártunk" -- mondta Chambers. "Különösen elégedett voltam a nyereséges piaci részesedés növeléssel és az erős üzemi teljesítménnyel a rendkívül kemény piaci körülmények között."

A csúcskategóriájú routerek piacán a Cisco visszaszerzett valamennyit a Juniper Networks részesedéséből, de továbbra is rendkívül szoros a verseny az ún. "hálózati él" (network edge) piacon, ahol a legnagyobb vetélytársak a Unisphere Networks, a Riverstone Networks és a Juniper.

"A bizonytalan távközlési befektetési környezetben úgy véljük, hogy a Cisco erős helyzete a vállalati szegmensben megfelelő védelmet nyújt a szolgáltatók kiadáscsökkentései ellen" -- mondta Alex Henderson, a Salomon Smith Barney egyik elemzője.

Egy olyan iparban, amelyben a riválisoknak szinte alig van készpénztartaléka, a Cisco csupán a második pénzügyi negyedévben 2 milliárd $ készpénzhez jutott, így a cég készpénztartaléka 21 milliárd $-ra (!!) emelkedett, közölte Larry Carter, a cég pénzügyi vezérigazgatója.

Carter azt is elmondta, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a forgalom növekedés max. 0-3% lesz. Chambers szerint a cég még mindig nem látja tisztán a közeljövőt. "Hagyományosan a harmadik pénzügyi negyedév a szezonálisan legnehezebb időszak a cég életében" -- mondta Chambers.

a címlapról